Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας – Εκβιάζουν με την αναβολή της τρίτης δόσης του δανείου

– Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε
– Κοινοτικά ”παιχνίδια” και κωλοτούμπες με αντικρουόμενες δηλώσεις αλλά και ερωτήματα από την στάση της κυβέρνησης
– Η Ε.Ε σταματάει την χρηματοδότηση της Ελλάδας γράφουν διεθνή Μ.Μ.Ε
– Άνοδος στα spreads και πτώση στο χρηματιστήριο – Πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας

Το βρώμικο παιχνίδι,που εντείνεται,με τις αντικρουόμενες κοινοτικές δηλώσεις σχετικά με την  αναβολή της τρίτης δόσης του δανείου καταφέρει καίριο πλήγμα στην ελληνική οικονομία,ιδίως τώρα που προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της.

Οι αγορές γύρισαν πτωτικά στο άκουσμα της είδησης,αφού τα spreads αυξήθηκαν περίπου 58 μονάδες φτάνοντας στις 965(ώρα 13.41) μονάδες βάσης ενώ το χρηματιστήριο από οριακά πτωτικό που ήταν το πρωί,”έκλεισε” στο -1,97%.

Η βόμβα έσκασε το πρωί ,από τα χείλη του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών,που είπε πως δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση του δανείου τον Δεκέμβριο αλλά τον Ιανουάριο.

Βέβαια πολύ αργότερα,το μεσημέρι,και αφού είχε γίνει η ζημιά που ήξερε πως θα προκαλέσει,έκανε μία θεαματική ”κωλοτούμπα”,λέγοντας πως η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει το δάνειο διάσωσης της Ελλάδας.

Αμέσως ακολούθησε δήλωση διάψευσης από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις που είπε : “Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα”.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης ήταν πωςι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα για έναν μήνα δηλαδή για πληρωμές μισθών και συντάξεων και πως η αναβολή στην εκταμίευση ήταν προαποφασισμένη για ”τεχνικούς” λόγους, ενώ θα πάρουμε μέσα στο μήνα τη δόση που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Καθησυχαστική μάλιστα ανακοίνωση έβγαλε στις 11.59 το Υπουργείο Οικονομικών που έλεγε : ” Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.
” Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.
Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βέβαια γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών,γιατί δηλαδή,ενώ ήταν προσυμφωνημένη η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν είχε ΠΟΤΕ ανακοινωθεί και γιατί τότε έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα.

Οι εξελίξεις πήραν καταιγιστική μορφή και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα Α.Αλταφάζ δήλωνε : ”Η τρίτη δόση του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος”.
 

Όμως ήταν πλέον αργά και τον τίτλο Η Ε.Ε. σταματά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας” έβαζε στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οπως αναφέρει “η Ελλάδα απειλείται με νέα κρίση ρευστότητας” λόγω της “παύσης της ροής χρήματος” από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η επόμενη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί το Δεκέμβρη (…) αλλά ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2011” γιατί,κατά τον Υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις έναντι της βοήθειας που έλαβε από πλευράς Ε.Ε.

Το ευρώ υποχωρεί, εξαιτίας της απροθυμίας χωρών της Ευρωζώνης να συμβάλλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα, εκτιμά η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
 

“Παρά το ότι η Αυστρία έχει την ευθύνη μόνο για το 3% της βοήθειας προς την Ελλάδα, τα σχόλια αυτού του είδους είναι αρνητικά για το ευρώ”, έγραψε μία ομάδα αναλυτών της τράπεζας, σε σημερινό σχόλιό της, προσθέτοντας ότι “μπορούν να αποτελέσουν μία ολισθηρή κατηφόρα, αν προκαλέσουν εκτεταμένη διάβρωση της αλληλεγγύης, μεταξύ των χωρών που συνεισφέρουν στη βοήθεια”.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο επίπεδο των 1,348 δολαρίων(ώρα 13.40), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτό που αξίζει πάντως να σκεφτούμε είναι εαν θα είχε συμβεί ο σημερινός πανικός,εαν δηλαδή δεν συζητούσαμε απροετοίμαστα για επιμήκυνση του χρέους,και εαν στις απαιτήσεις της τρόικας για καταργήσεις-απολύσεις στο Δημόσιο δεν δίναμε απαντήσεις αόριστες περί …μετατάξεων.

 

Γιατί στις Βρυξέλλες είχε ήδη τεθεί ημέρες πριν το εκβιαστικό δίλημμα στην Ελλάδα, που με απλά λόγια μεταφράζεται στο ότι είτε παίρνετε και νέα μέτρα, κόβοντας πλεόν και σάρκα από τους έλληνες,είτε ξεπληρώστε μόνοι σας τις υποχρεώσεις σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Μύδροι ΔΝΤ κατά της Μέρκελ

Βρώμικο παιχνίδι της Μέρκελ κατά της Ελλάδας – Με τη στάση της απειλεί το ευρώ και εκτοξεύει τα spread των ελληνικών ομολόγων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε