Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βρούτσης: Προσπάθειες για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους

Βρούτσης: Προσπάθειες για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους

Στις διαφορετικές απόψεις των εμπλεκομένων φορέων, αποδίδει το υπουργείο Εργασίας την καθυστέρηση που υπήρξε στην εφαρμογή διάταξης που είχε ψηφιστεί από το 2011, σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους.

Έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 12 Φεβρουαρίου, αναγνωρίζει ότι ο Ν. 3986/2011 προβλέπει τη δημιουργία στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος ανεργίας στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Αναφέρει, επίσης, ότι από 1η Ιανουαρίου 2011 έχει θεσπιστεί η μηνιαία εισφορά ποσού 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών φορέων “Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών” (ΟΑΕΕ), “Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων” (ΕΤΑΑ), ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, υπέρ του λογαριασμού αυτού.

Όπως, όμως, διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, “η Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται από τις ανωτέρω διατάξεις για την υλοποίησή τους, δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί έως σήμερα δεδομένου ότι χρειαζόταν η γνώμη των ΔΣ των αρμοδίων οργανισμών και η γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.) και οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, επειδή υπήρχαν διαφορετικές απόψεις των εμπλεκομένων φορέων για την εφαρμογή της διάταξης”.

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς “οι υπηρεσίες του υπουργείου και οι εμπλεκόμενοι ασφαλιστικοί φορείς εργάζονται συστηματικά για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ουσιώδη θέματα που αφορούν στον χαρακτηρισμό των ελευθέρων επαγγελματιών ως ανέργων, στον τρόπο είσπραξης της εισφοράς και στον αρμόδιο οργανισμό που θα καταβάλει το εν λόγω βοήθημα ανεργίας”.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με το Ν. 3986/2011 “Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015”, αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές από τον ΟΑΕΕ. Ο βουλευτής ανέφερε, ειδικότερα, ότι ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Επίδομα ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες

829.787 οι άνεργοι τον Ιανουάριο – Το 64% από 30-54 ετών

 

Νέα αύξηση της ανεργίας – 1.350.181 οι άνεργοι στην Ελλάδα

 

Χωρίς επίδομα 420.000 οικογένειες – Ούτε ευρώ δεν θα εισπράξουν για μήνες

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε