Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

WSJ: Πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους

WSJ: Πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους

Η ιδέα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στοχεύει να πείσει το ΔΝΤ να δώσει το ΟΚ για την εκταμίευση της νέας δόσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η πρόταση την οποία εξετάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες και μάλιστα με έκπτωση, γράφει η WSJ επικαλούμενη ανώνυμες πήγες.

Αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους γνώστες των συνομιλιών, θα μπορούσε να πείσει το ΔΝΤ να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα και να βοηθήσει το πρόγραμμα να μείνει «εντός τροχιάς».

Το συγκεκριμένο σχέδιο προωθείται από την ΕΚΤ (αν και επισήμως δε σχολιάζεται) και σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση θα αγοράζει τα ομόλογα με έκπτωση από τους ιδιώτες ομολογιούχους, όμως μετά θα μπορεί να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το συνολικό της χρέος, κάνοντας το έτσι να μοιάζει πιο βιώσιμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται πολλά… δισεκατομμύρια και πολλές χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι αρνητικές στο να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η ίδια πρόταση για επαναγορά ομολόγων δεν «περπάτησε» το 2011.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο να δανείσει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκής Μηχανισμός Στήριξης αλλά και αυτό πέφτει σε… (γερμανικό) τοίχο. Άλλη πρόταση είναι να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά των ομολόγων από τις αποκρατικοποιήσεις. Όμως κι εδώ υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα φέρουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους αρκετά κεφάλαια για να μειωθεί το χρέος των ιδιωτών ομολογιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξε ο δρόμος για τη δόση – Ψηφίστε τα μέτρα και τα λεφτά θα έρθουν είπαν οι Ευρωπαίοι

Πόσα χάνουν οι εργαζόμενοι από τριετίες και αποζημιώσεις – Παραδείγματα

Μέρκελ-Ολάντ έβαλαν νερό στο κρασί τους! Συμφωνία για τη σταδιακή εποπτεία των τραπεζών

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: “Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα” – Προειδοποίησε για την κοινωνική οργή
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε