Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Wall Street Journal: Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη δεν έχει λυθεί

Wall Street Journal: Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη δεν έχει λυθεί

Η ευρωζώνη μπορεί αυτήν τη στιγμή να απολαμβάνει μια ανάπαυλα, αλλά απλώς αντιμετώπισε το σύμπτωμα, χωρίς να θεραπεύσει τα αίτια των οικονομικών δεινών αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η απειλή για το ευρώ αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η εφημερίδα προβάλει την άποψη ότι το θέμα δεν έχει λήξει, υπενθυμίζοντας τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, που υπερβαίνουν το 50% στους νέους της Ισπανίας και της Ελλάδας. Ορισμένοι παρατηρητές, όπως σημειώνεται, αποδίδουν την ανεργία και την έλλειψη ανάπτυξης στην ευρωζώνη στα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν κατ’ εντολή του Βερολίνου. Ωστόσο, τονίζεται χαρακτηριστικά, η πραγματική ιστορία φαντάζει απειλητικότερη, καθώς πριν από την ίδρυση του ευρώ, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών κάλυπταν το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μ’ ένα συνδυασμό ελλείμματος δαπανών και υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος.

Στη συνέχεια υποστηρίζεται ότι η αποκάλυψη για σοβαρές πράξεις «δημοσιονομικής εξαπάτησης» από την Ελλάδα, συνέβαλε επίσης στο να κλείσει το μόνιμο έλλειμμα στις δημοσιονομικές δαπάνες της Νοτίου Ευρώπης. Σήμερα πλέον, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο, οι προϋπολογισμοί περικόβονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ παρατηρούνται διστακτικές ενδείξεις για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης ότι η ευρωζώνη μπορεί αυτή τη στιγμή να απολαμβάνει μια ανάπαυλα, ωστόσο η «λευκή επιταγή» που πρόσφερε ο κ. Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι, με την προσφορά εξαγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων, αντιμετώπισε απλώς το σύμπτωμα και δεν θεράπευσε τα αίτια των οικονομικών δεινών της ευρωζώνης.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται ότι, κι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότερα μέτρα -όπως μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και χαμηλότερους φόρους-, η κρίση θα επανέλθει υπό τη μορφή κοινωνικών αναταραχών, πολιτικού λαϊκισμού και μιας γενιάς νέων Ευρωπαίων που δεν θα μπορούν να βρουν ικανοποιητική εργασία.

Διαβάστε

Η ευρωζώνη θα βγεί από την κρίση μέσα στο 2013

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε