Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χάος με την έκτακτη εισφορά του 2008 – Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Χάος με την έκτακτη εισφορά του 2008 – Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Το αλαλούμ που έγινε με τις δηλώσεις για την έκτακτη εισφορά του 2008 ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν πολλά λάθη στις δηλώσεις, που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις για την έκτακτη εισφορά, που επιβλήθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, για τα κέρδη του 2008. 

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλεί τις επιχειρήσεις να προσέλθουν για διορθώσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

Οι επιχειρήσεις, μπορούν να υποβάλουν, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, αίτηση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να βεβαιώσουν το ορθό ποσό της έκτακτης εισφοράς, εφόσον βέβαια τα στοιχεία που τεθούν υπόψη τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα, που προκύπτουν με βάση τα Δ.Λ.Π δεν λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος, καθώς επίσης και ότι η μη υποβολή του ορθού εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οφείλεται και σε υπαιτιότητα της υπηρεσίας, οι εταιρείες που εμπίπτουν σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κληθούν άμεσα να υποβάλουν, εντός δέκα ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου, δήλωση φορολογίας εισοδήματος με το προβλεπόμενο έντυπο χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Στην συνέχεια, οι Δ.Ο.Υ θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να βεβαιώσουν το ορθό ποσό της έκτακτης εισφοράς και οι υπόψη εταιρείες θα καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ληξιπρόθεσμων δόσεων, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Τέλος, αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει εφάπαξ, μέσα στην ίδια προθεσμία, χορηγείται έκπτωση 3%. Η έκπτωση δεν χορηγείται στην περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς είναι καταβλητέο σε μία δόση.

Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Δ.Λ.Π., θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη των οικονομικών καταστάσεων πριν από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος.

Διευκρινίζεται ακόμα, για άλλη μια φορά, ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται επί του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων, όταν αυτό υπερβαίνει τα 5 εκατ. ΕΥΡΩ και, μάλιστα, στο σύνολο αυτού. Αν το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, δεν επιβάλλεται εισφορά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε