Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Χείρα βοηθείας στα έσοδα και δημιουργία θέσεων εργασίας από τον ΟΠΑΠ

Χείρα βοηθείας στα έσοδα και δημιουργία θέσεων εργασίας από τον ΟΠΑΠ

Στην αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης εσόδων για να κλείσουν οι ¨τρύπες¨ του προϋπολογισμού, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης βρήκαν μία απρόσμενη πηγή. Μία πηγή που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία από 250 ως 300 εκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα.

Η πηγή αυτή ακούει στο όνομα παιγνιομηχανές (VLTs) του ΟΠΑΠ. Χάρη στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας, άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση των παιγνιομηχανών σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

-Πρόσθετα έσοδα 250 ως 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο απευθείας από τα παιχνίδια, καθώς και από το φόρο που θα πληρώνουν οι πράκτορες για τα μεγαλύτερα έσοδα που θα έχουν.

-Δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

-Πάταξη του παράνομου τζόγου από τα παράνομα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Υπολογίζεται ότι το ύψος του παράνομου τζόγου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο αριθμός των παράνομων ηλεκτρονικών μηχανημάτων ξεπερνά τις 120.000.

-Ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

-Ενίσχυση της κτηματαγοράς καθότι η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων που θα φιλοξενούν τα VLTs καλύπτει εμπορικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

-Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενοι και αποτελούν το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο στην Ελλάδα σήμερα.

Ομως, πέραν των προαναφερόμενων αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει και σημαντική κοινωνικά θετική επίδραση γιατί προστατεύονται οι παίκτες από κυκλώματα τοκογλύφων, εγκληματικότητα, απάτες, εκβιασμούς, που έχουν αναπτυχθεί και ανθούν γύρω από τον παράνομο τζόγο, καθώς και άλλες αντικοινωνικές εκδηλώσεις και συμπεριφορές που ως γνωστόν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο σκοτάδι της παρανομίας.

Η προστασία των παικτών με την εγκατάσταση των παιγνιομηχανών (VLTs) είναι απόλυτη, καθώς έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται ένας από τους αυστηρότερους και σύγχρονους κανονισμούς στην Ευρώπη.

Και για του λόγου το αληθές ο νέος κανονισμός για την προστασία των παικτών προβλέπει:

1) Ατομική κάρτα παίκτη – δυνατότητα στην ΕΕΕΠ να παρέμβει αποτελεσματικά: Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που εισάγεται η ατομική κάρτα παίκτη. Η έκδοση της κάρτας προϋποθέτει την πλήρη ταυτοποίηση του παίκτη και χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η συμμετοχή του σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Η ατομική κάρτα περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία και τα όρια που θέτει ο παίκτης και συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του.

Πέρα από τη γραμμή βοήθειας και στήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί για άτομα και τις οικογένειές τους που παρουσιάζουν φαινόμενα εθισμού, η ατομική κάρτα δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στον ΟΠΑΠ και την ΕΕΕΠ να παρέμβουν και να αποκλείσουν τον παίκτη.

2) Χρονικά και ποσοτικά όρια: Με την εγγραφή τους όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να θέσουν συγκεκριμένα όρια για την προστασία τους, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά (χρηματικά) – πρόκειται παράλληλα για μία διαδικασία εκπαίδευσης του ίδιου του παίκτη

3) Αυτο-αποκλεισμός: Για πρώτη φορά σε κανονισμό στην Ελλάδα, θεσμοθετείται ρητά η καινοτομία του αυτο-αποκλεισμού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία ο παίκτης αποκλείεται από οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα.

Η απόλυτη/απαρέγκλιτη εφαρμογή του υποστηρίζεται τεχνολογικά από τον ΟΠΑΠ και εποπτεύεται από την (ΕΕΕΠ), η οποία έχει συστήσει ειδική ομάδα για αυτό.

4) Συνεχής ενημέρωση στον παίκτη για το χρόνο και τα ποσά που δαπανά: Μία μοναδική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία μπορεί να υποστηριχτεί τεχνολογικά και να αναπτυχθεί άμεσα με γνώμονα την προστασία των παικτών.

Ο παίκτης θα έχει μόνιμα και συνεχόμενα με εμφανές μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού του, πλήρη γνώση για το χρόνο και το ποσό που δαπανά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε