Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Χέρι” στις καταθέσεις μας και με το νόμο! Ποιοι επιβεβαιώνουν και ποιοι διαψεύδουν

“Χέρι” στις καταθέσεις μας και με το νόμο! Ποιοι επιβεβαιώνουν και ποιοι διαψεύδουν

Κάποιοι τρέχουν να ετοιμάσουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις μας όπως έγινε και στην Κύπρο και κάποιοι άλλοι τρέχουν να “θολώσουν τα νέρα”… Πρώτος μας το “πέταξε” ο Ντάισελμπλουμ, το επιβεβαιώσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και η ΕΚΤ το διαψεύδει.

Χθες Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι στο μέλλον η ΕΕ ενδέχεται αρχικά να απευθύνει το ερώτημα στις τράπεζες εάν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν και κατόπιν να εξετάζει εάν μπορούν να συμβάλουν σε αυτό οι μέτοχοι και ομολογιούχοι και μετά «αν είναι απαραίτητο» στις καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες, που υπερβαίνουν δηλαδή τις 100.000 ευρώ. «Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε πλέον περισσότερο τόλμη», είχε πει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο αργότερα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, τα σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν αυτήν και μόνο και δεν χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ή υποδείγματα.

Αλλά αυτή η δήλωση έγινε πολύ αργά για τις αγορές, που θορυβήθηκαν λόγω των ανησυχιών πως η Κύπρος θα αποτελέσει προηγούμενο και το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων μπορεί να γενικευτεί.

Σήμερα, η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποκάλυψε, ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ το οποίο θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα.

“Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ. Πρόσθεσε ότι “στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον. Είναι μια δυνατότητα”, πρόσθεσε. Όσο κι αν προσπάθησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου να δείξει ότι κρατάει αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έπεισε και πολύ.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιδίωξαν σήμερα να αποκρούσουν τις εκτιμήσεις περί του ότι το σχέδιο «διάσωσης» της οικονομίας της Κύπρου θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στην ΕΕ στο μέλλον, επιμένοντας ότι η διευθέτηση στην οποία κατέληξαν οι διεθνείς πιστωτές με την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Η λύση στην Κύπρο διαφέρει εντελώς από αυτές που επιλέχθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς για πρώτη φορά τιμωρούνται οι μεγάλοι καταθέτες. Οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θίγονται.

Στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της Κύπρου και τις μελλοντικές κρίσεις, αντέδρασαν έντονα σε κάθε αναφορά ότι θα υπάρξουν και άλλα “bail-in” (η συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών). «Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διέπραξε ένα σφάλμα λέγοντας όσα είπε», είπε νωρίτερα σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έναν μικρότερο πυρήνα στο ΔΣ του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, στο ραδιόφωνο Europe 1. Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του 23μελούς ΔΣ της ΕΚΤ, επανέλαβε το μήνυμα αυτό με μεγαλύτερη ένταση: «νομίζω ότι έγινε ιδιαίτερα καθαρό πως η Κύπρος είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Αυτό έγινε εντελώς σαφές και σήμερα από την ΕΚΤ».

Ωστόσο τα νερά θόλωσαν ακόμα περισσότερο η Φινλανδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμφανίστηκαν διατεθειμένες να εξετάσουν την υποστήριξη της εφαρμογής του μοντέλου της Κύπρου στην επίλυση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην ευρωζώνη.

«Η άποψή μου είναι ότι (η τραπεζική ένωση) θα όφειλε να συμπεριλάβει το σκεπτικό του bail-in, (ότι δηλαδή) οι μέτοχοι και οι επενδυτές θα έπρεπε να υφίστανται ζημίες σε περίπτωση μιας πτώχευσης τράπεζας», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν σε ένα σεμινάριο στο Ελσίνκι.

Ενώ μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι είναι πιθανόν οι κάτοχοι ανασφάλιστων καταθέσεων να κληθούν να συμβάλλουν στην μελλοντική εκκαθάριση τραπεζών βάσει ενός υπό συζήτηση ευρωπαϊκού νομοθετήματος.

Στο μεταξύ στην Πράγα ο Νοβότνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιβολή μέτρων ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων που σχεδιάζει η Κύπρος για να αποτρέψει μαζική εκροή καταθέσεων και άλλων τοποθετήσεων όταν οι τράπεζες ανοίξουν ξανά θα έχουν περιορισμένη διάρκεια. «Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο. Βασικά θέλουμε να είναι όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν». Ακόμα, ο Νοβότνι είπε πως δεν μπορεί να παραλληλιστεί η κατάσταση ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ιταλία. «Δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι περισσότερες αγορές έχουν πλήρη επίγνωση ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ειδική περίπτωση. Δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με την Ιταλία, κι ούτε οι αγορές το βλέπουν έτσι».

Την υποστήριξή του στην διαδικασία bail-in, ή της διάσωσης εκ των έσω, εξέφρασε ο Γκιούναρ Χέκμαρκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού νομοθετήματος περί «διάσωσης» των τραπεζών.

«Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ προστατεύονται . . . οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν προστατεύονται και θα αντιμετωπίζεται ως μέρος του κεφαλαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για την διάσωση».

Ο Χέκμαρκ είπε ότι οι αποταμιευτές πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της «υγείας» μιας τράπεζας πριν αναλάβουν το ρίσκο να καταθέσουν χρήματα σε αυτή. «Αν τοποθετείς τα χρήματά του στην Royal Bank of Scotland. . . ή την Deutsche Bank, αναλόγως του πόσο μεγάλη είναι αυτή η τράπεζα και του πώς δουλεύει, αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!

Υπεγράφη η συμφωνία Πειραιώς με τις Κυπριακές τράπεζες – Ανοικτά αύριο τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα!

Θέλουν να “βάλουν χέρι” στις καταθέσεις όλης της ευρωζώνης; Δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση Νταϊσενμπλουμ

Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ

Πόσα χρωστάει ο καθένας από εμάς στους δανειστές! – Ερευνα του Economist

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε