Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Χέρι βοηθείας από τις τράπεζες στο ΧΑ

Χέρι βοηθείας από τις τράπεζες στο ΧΑ

Καταλύτης η εξέλιξη της αξίας συναλλαγών για τη συνέχεια.

Βαθιά ανάσα για την ταλαιπωρημένη αγορά ήταν η σημερινή συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,76% στις 1.461,83 μονάδες, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι σε μακροοικονομικό επίπεδο. 

Μάλιστα, η χαμηλή αξία συναλλαγών στα 110 εκατ. ευρώ (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνδριάσεων) με πακέτα 5,5 εκατ. ευρώ εξηγεί ως ένα βαθμό την ανοδική αυτή κίνηση, καθώς δείχνει ότι οι πωλητές έκαναν ένα «διάλειμμα» αφού η αγορά σύμφωνα με τους αναλυτές είχε περάσει σε υπερπουλημένη ζώνη. Οι επόμενες συνεδριάσεις και η εξέλιξη της αξίας συναλλαγών θα δείξουν αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα ή όντως οι επενδυτές έχουν πεισθεί ότι τα σενάρια περι χρεωκοπίας της Ελλάδος δεν ευσταθούν και αξιζει να δουν κάποιους μετοχικούς τίτλους που έχουν διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις. 

Οι τράπεζες ήταν οι πρωταγωνιστές (+5,34%) αλλά οι αγοραστές έδειξαν προτίμηση και σε όλες τις βαθμίδες κεφαλαιοποίησης FTSE 20 (+4,32%), FTSE 40 (+3,55%), Small Cap 80 (+1,79%), FTSE 140 (+4,18%). To τέλος της συνεδρίασης βρήκε 146 μετοχές να ενισχύονται έναντι 44 που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ 117 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. 

Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 5,35%, η Alpha με 5,77%, η Eurobank με 4,42%, η Κύπρου με 6,62% και η Πειραιώς με 2,97%. Σημαντικά κέρδη για τον ΟΠΑΠ 3,57%, όπως και για τη ΔΕΗ με 2,87%, τον Τιτάνα με 4,11%, τη MIG με 5,26% και τον ΟΤΕ με 1,79%. 

Στον αντίποδα ξεχωρίζει το -20% της Ατλάντικ, η μετοχή της οποίας έχει σωρρευτικές απώλειες περίπου 60% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις αφού έχουν φουντώσει τα σενάρια πως το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο. Εντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε και σε ορισμένους τίτλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενω στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης Alter και Τηλέτυπος υποχωρούσαν σε ποσοστά άνω του 10% το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον πρώτο τίτλο να κλείνει με κέρδη 4,62% και τον δεύτερο αμετάβλητο. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως για τους δύο τίτλους ήταν ο χαμηλός όγκος συναλλαγών που δεν διευκολύνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε