Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Χοντρό” το “παζάρι” μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Χοντραίνει το «παζάρι» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, την τρόϊκα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Το «λίφτινγκ» κυρίως στα πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ -τα οποία είχαν γραφτεί δια χειρός Παπακωνσταντίνου- που επιχειρεί να κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσκρούει σε συμπληγάδες, αφού η πίεση τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό μεγαλώνει.. Ιδιαίτερα οι πιστωτές μας θέλουν στο μεσοπρόθεσμο να αποτυπωθούν μέτρα που θα έχουν «χειροπιαστά» αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα.

Το μεσοπρόθεσμο, πάντως, φαίνεται να «κλειδώνει» σήμερα, αφού προηγηθεί συνεννόηση πρώτα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μετά με την τρόικα, πριν παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα και, από βδομάδα, κατατεθεί στη Βουλή, για ψήφιση μέχρι την άλλη Παρασκευή 30 Ιουνίου το αργότερο.

Συγκεκριμένα, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και πάλι για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Βενιζέλος:
 
–         Θα παρουσιάσει αναλυτικά στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας ΠΑΣΟΚ, τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή.
–         Εν συνεχεία θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Τρόικας που βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν.  
–         Στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία ανοιχτά θέματα: πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
–         Παρασκευή πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.
–         Το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
–         Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο.
–         Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.
 
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε την Τετάρτη την Κυβερνητική Επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο, για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του Εφαρμοστικού Νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης.
 
Η Κυβερνητική Επιτροπή και στην συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησαν τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπροθέσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Διαβάστε επίσης:
Τρύπα στο Μεσοπρόθεσμο – Την Πέμπτη η οριστική συμφωνία με την τρόϊκα

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε