Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Χορεύει με τους …οίκους το Χρηματιστήριο

Χορεύει με τους …οίκους το Χρηματιστήριο

Τα σενάρια για μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εκτίναξαν τη μετοχή.

Η αδυναμία της χώρας φάνηκε χθες στην έκδοση των εντόκων όταν παρά τη μεγάλη ζήτηση δεν είμασταν σε θέση να αξιώσουμε χαμηλά επιτόκια. 

Σήμερα οι εκπρόσωποι ξένων οίκων αξιολόγησης (Μoody΄ς, Fitch) αλλά και θεσμικοί επενδυτές όπως ο κ. George Soros ή η BNP Paribas θεωρούν επιβεβλημένη την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης για δύο λόγους: πρώτον για να βρούμε καλύτερα επιτόκια αλλά και για να τεθούμε υπό επιτροπεία ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Τα spreads εκτινάχθηκαν έως και τις 400 μονάδες βάσης ενώ στο βαρύ κλίμα προστέθηκε και η αρνητική έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. 

Η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου μόνο κατά 1,40% στις 1.987,36 μονάδες υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται από τους αναλυτές «επίτευγμα» στο οποίο συνετέλεσε η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ κατά 6,91%, καθώς πλέον παίζει σοβαρά και σενάριο για αποκρατικοποίηση της εταιρείας σε «φέτες». 

Οι τράπεζες βρέθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 3,35%. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,99%, της Alpha κατά 4,87%, της Eurobank κατά 5,15% και της Πειραιώς κατά 1,31%. 

Από τις 307 μετοχές που άλλαξαν χέρια, 51 μόνο κινήθηκαν ανοδικά, 138 υποχώρησαν και 118 παρέμειναν αμετάβλητες. Για μια ακόμη συνεδρίαση ξεχώρισε και η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 1,4% λόγω των αλλεπάλληλων τζακ ποτ στο τζόκερ που θα ενισχύσουν τα έσοδα του οργανισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε