Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Χρεοκοπία μέσα στο Δεκέμβριο χωρίς την 6η δόση

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Το παζάρι είναι πλέον πολύ σκληρό. Οι δανειστές μας πιέζουν για τις υπογραφές γνωρίζοντας πως η Ελλάδα χωρίς την έκτη δόση

μέσα στο Δεκέμβριο θα κηρύξει πτώχευση και δεν εννοούμε την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων. Υπάρχει κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας καθώς από τα 8 δισεκατομμύρια της 6ης δόσης τα 2,3 δισεκατομμύρια δεν θα μπουν καν στα Ταμεία του Κράτους καθώς θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν μέσα στις επόμενες 45 ημέρες.
Αν αυτό δεν γίνει δεν συζητάμε για “κούρεμα” νέα δανειακή σύμβαση ή ότι άλλο…
Εκτός από την άμεση χρεοκοπία η τρόικα μας απειλή γενικότερα με χρεοκοπία αφού ακόμη και αν καταβληθεί η 6η δόση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο η χώρα χρειάζεται άλλα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πάλι για ομόλογα.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εταίροι και δανειστές μας πιέζουν για τις υπογραφές ώστε να διασφαλίσουν πως όχι μόνο τους επόμενους μήνες (με την κυβέρνηση Παπαδήμου) αλλά την επόμενη δεκαετία η χώρα θα πειθαρχήσει σε ό,τι της ζητήσουν.
Γιατί; Διότι πολύ απλά αυτοί κρατούν την επιταγή των 130 δισεκατομμυρίων χωρίς τα οποία μόνο μέσα στο 2012 η χώρα θα πρέπει να πληρώσει (και δεν μπορεί) 40 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το “παζάρι” είναι σκληρό, αφού ταυτόχρονα οι εταίροι γνωρίζουν ότι αν η Ελλάδα, ειδικά αυτή την περίοδο, χρεοκοπήσει πολύ απλά, αργά ή γρήγορα, το ντόμινα θα σημάνει τη λήξη της ευρωζώνης και έτσι φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου-Μπαρόζο να αναζητείται “φόρμουλα” μέσω της οποία εκείνοι θα πάρουν τις υπογραφές τους και η ελληνική πλευρά να μην φανεί ότι δίνει γη και ύδωρ.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε