Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων ανοίγει την Πέμπτη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με δύο ταχύτητες θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο όταν ανοίξει, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν και οι τραπεζικές μετοχές αφού προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά από αίτημα των εποπτικών Αρχών για την κατάστασή τους.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχτηκε το δεύτερο σχέδιο που υποβλήθηκε από την Ελλάδα και έτσι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου θα γίνει με την επιβολή προσωρινών περιορισμών στη διακίνηση “παλαιού” χρήματος από τους Έλληνες επενδυτές για την αγορά μετοχών. Ο περιορισμός δεν ισχύει για τους ξένους επενδυτές και επομένως θα υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων σε ότι αφορά τους περιορισμούς εκροής κεφαλαίων από αυτούς.

Αυτό σημαίνει ότι το Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει με αποκλεισμένους τους εγχώριους επενδυτές που δεν θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες για αγορά μετοχών, ούτε θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θεματοφύλακα. Θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόνο με νέο χρήμα, είτε κεφάλαια που θα μεταφέρουν από το εξωτερικό ή βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, τα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, μερίσματα κ.α.

Σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν θα αποφασιστεί τι είδους περιορισμοί θα επιβληθούν κατά την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου. Εξετάζονται προτάσεις για περιορισμό στα όρια διακύμανσης, το χρόνο λειτουργίας της αγοράς και το short selling.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε