Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρηματοδοτείται η εγκατάσταση για φυσικό αέριο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες, με σταδιακή (έντοκη) εξόφληση της δαπάνης σε 3 – 5 χρόνια μέσω των λογαριασμών αερίου, ανακοίνωσε η ΕΠΑ Αττικής.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε μεσαίες και μεγάλες πολυκατοικίες, με καυστήρες ισχύος άνω των 200.000 kcal, που αντιστοιχεί σε θερμαινόμενη επιφάνεια άνω των 1000 τετραγωνικών μέτρων (δηλαδή 10 διαμερίσματα των 100 τετραγωνικών). Εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του 50 % συν 1 των συνιδιοκτητών, οι καταναλωτές έχουν προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ΕΠΑ Αττικής (τηλ. 1133). Σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα καλύψει περί τις 1000 πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΠΑ, μία πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων με κεντρική θέρμανση και ενδεικτικό κόστος εσωτερικής εγκατάστασης (καυστήρας, σωληνώσεις) 6.050 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α. που θα επιλέξει αποπληρωμή του κόστους σε 30 δόσεις, θα καταβάλλει μέσω των διμηνιαίων λογαριασμών ποσό 234 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 7,8 ευρώ ανά μήνα για κάθε διαμέρισμα.

Η ΕΠΑ αναφέρει ότι αν ληφθεί υπόψη η εξοικονόμηση κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, η δόση που θα καταβάλλει η πολυκατοικία υπερκαλύπτεται από το κέρδος που προκύπτει από την ανταγωνιστική τιμή του καυσίμου. Το επιτόκιο του δανείου είναι 5,8 – 6 %, για διάρκεια δανείου 3 ή 5 χρόνια αντίστοιχα.

Στην περιοχή της Αττικής η ΕΠΑ έχει αναπτύξει δίκτυο συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων, στο οποίο έχουν πρόσβαση περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά (ή περίπου τα μισά του συνόλου). Από αυτά, έχουν συνδεθεί στο δίκτυο 210.000 νοικοκυριά. Βασικός στόχος της εταιρίας τα επόμενα χρόνια είναι να αυξηθούν οι συνδέσεις των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ η κατασκευή νέων δικτύων περνά σε δεύτερη μοίρα: φέτος και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να κατασκευασθούν 20 – 25 χλμ. νέου δικτύου, από 200 χλμ. πέρυσι και 500 χλμ. το 2008.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΠΑ προχωρά σε επένδυση 22 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του παλιού δικτύου της ΔΕΦΑ, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Το δίκτυο της ΔΕΦΑ καλύπτει το κέντρο της Αθήνας, τα Πατήσια, τη Δάφνη και την Καλλιθέα και ο εκσυγχρονισμός του προϋποθέτει τη διάνοιξη ορυγμάτων σε όλο το μήκος του για αντικατάσταση των σιδερένιων αγωγών από πλαστικούς. Με την αναβάθμιση του δικτύου εκτιμάται ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 50 εκατ. κυβικά το χρόνο (πέρυσι ήταν 271 εκατ. και εφέτος προβλέπεται να φθάσει σε 321 εκατ.)

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε