Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χτύπησε (Da)gong για τη Γαλλία – Υποβάθμιση από κινέζικο οίκο!

Η Standard and Poor’s απείλησε, η Dagong την υποβάθμισε. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη Γαλλία.

Η ασθενής ανάπτυξη και το δημόσιο χρέος που συνεχώς μεγαλώνει είναι η αιτία της υποβάθμισης κατά μια μονάδα του αξιόχρεου της Γαλλίας από το ΑΑ- στο Α+.

«Λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων στον εσωτερικό σχεδιασμό, η γαλλική οικονομία στερείται (. . .) ζωτικότητας και η ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται. Μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη», εκτιμά ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης, που δηλώνει ανεξάρτητος από την κινεζική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του Dagong ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’s, που απείλησαν να μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από το AAA, που είναι σήμερα, κατά δύο βαθμίδες.

Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης προβάλλει τρεις λόγους για την πτώση αυτή: οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα, ενώ η υψηλή φορολογία και τα πολλά επιδόματα, όπως υποστηρίζει, πλήττουν την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα η γήρανση του πληθυσμού περιορίζει το οικονομικό αναπτυξιακό δυναμικό.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σχεδιασμό της Γαλλίας «τα μέτρα λιτότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή δεν επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου της επαναφοράς σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016», σύμφωνα με τον Dagong.

Όμως ο οίκος προειδοποιεί ταυτόχρονα πως εάν ληφθούν πρόσθετα μέτρα η εσωτερική ανάπτυξη θα εξασθενίσει περαιτέρω ενώ ο κίνδυνος απεργιών και κοινωνικής αναστάτωσης (. . .) θα επιδεινωθεί.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την μεγάλη έκθεση των τραπεζών της Γαλλίας σε ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Dagong περιμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας θα μειωθεί σε 1,7% και 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και το 2012 αντίστοιχα και μεσοπρόθεσμα θα κυμαίνεται στο 0,8%.

Το έλλειμμα της Γαλλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίπεδο του 3-5% τα επόμενα χρόνια, προσθέτει. Η ανάπτυξη της Γαλλίας σε ετήσια βάση προβλέπεται να είναι 1,7% την περίοδο 2011-2015, ανέφερε ο Dagong, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Standard & Poor’s κλυδωνίζει όλη την Ευρώπη – Την απειλεί με συνολική υποβάθμιση – Τράπεζες και πόλεις σε creditwatch

Γαλλογερμανικά τελεσίγραφα πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Τι θα ζητήσουν Μέρκελ – Σαρκοζί

Σαρκοζί: Mοιάζει με το Ναπολέοντα ακόμα και στο ύψος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε