Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Επένδυση 15 εκατ. ευρώ με 65 θέσεις εργασίας – Από το 2014 η κάρτα πετρελαίου

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Επένδυση 15 εκατ. ευρώ με 65 θέσεις εργασίας – Από το 2014 η κάρτα πετρελαίου

Eιδικές ζώνες καλλιέργειας και ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί στην Αρκαδία, όπου υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από κτηνοτρόφους για την ανάπτυξη μονάδων, αλλά και μεταποιητές, μεταξύ αυτών και μια γαλλική εταιρία η οποία ενδιαφέρεται για την προμήθεια πρώτης ύλης.

Μόλις χθες, υπεγράφη μία ακόμη συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης 225.132 τμ στο Αγρόκτημα Ερασμίου για την κατασκευή θερμοκηπίου παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας, κυρίως. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχικές.

Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε επίσης ότι από το 2014 και με την τήρηση των βιβλίων εσόδων- εξόδων, θα αλλάξει ο τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών στους αγρότες. Το πιθανότερο σενάριο είναι η θεσμοθέτηση κάρτας πετρελαίου και προς τούτο η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, πρόκειται να συνεδριάσει άλλες δύο φορές και να καταλήξει στις προτάσεις της.

Το τελευταίο εξάμηνο, οι αγρότες έχουν λάβει, συνολικά, 240 εκατ. ευρώ από την επιστροφή φόρου κατανάλωσης και ο υπουργός ευελπιστεί ότι η δεύτερη δόση για φέτος θα κινηθεί επίσης σε ύψος 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σήμερα θα δοθούν, στο πλαίσιο του de minimis, οι ενισχύσεις σε χοιροτρόφους και αργότερα, θα ακολουθήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι. Επίσης, ανέφερε πως, για πρώτη φορά, θα υποστηριχθούν και μάλιστα με 6 ευρώ το στρέμμα επιπλέον, τόσο όσοι παράγουν σπόρους για ψυχανθή- όσπρια όσο και οι καλλιεργητές αυτών.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα προβλεφθούν εργαλεία στήριξης του εισοδήματος των αγροτών για απώλειες που τυχόν υποστεί στις καλλιέργειές του αλλά και προστασίας του επαγγέλματος του αγρότη. Ταυτόχρονα, προβλέπονται δράσεις τόσο για την παραμονή στο επάγγελμα, όσο και για την ένταξη νέων ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα διατεθεί για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι κάτω των 35 ετών.

Διευκρίνισε, τέλος, πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και συγχώνευση φορέων που εποπτεύει, ενώ σε ό,τι αφορά στο διοικητικό κομμάτι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα αριθμητικής συρρίκνωσης του δυναμικού του. “Έχουμε 980 άτομα στην κεντρική υπηρεσία και ο αριθμός τους θα υποχωρήσει στα 940 άτομα, λόγω συνταξιοδοτήσεων”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήραν τις πρώτες επιστροφές ειδικού φόρου οι αγρότες

 

Παναγροτικό συλλαλητήριο: έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες

Σε ποιούς νομούς οι αγρότες θα λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

 

Σαμαράς για τους αγρότες: Σύνταξη στα 62 και ρύθμιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε