Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Yπ. Οικονομικών: “36 δισ το έλλειμμα αν εφαρμοστεί το Ζάππειο ΙΙ”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΝΔ: “Τα έχετε χαμένα!” ‘Οπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αν εφαρμοστούν οι προτάσεις Σαμαρά, το έλλειμμα θα επανέλθει σε ένα χρόνο στα επίπεδα του 2009, στα 36,034 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι στην περίπτωση υλοποίησης των προτάσεων Σαμαρά για την οικονομία, στα 24,184 δισ. ευρώ του ελλείμματος στο τέλος του 2010, θα προστεθούν επιπλέον 11,850 δισ. ευρώ τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι ανέλυσαν το πρόγραμμα που πρότεινε ο κ. Σαμαράς, το έλλειμμα θα επιβαρυνθεί κατά 17,1 δισ. ευρώ και θα ελαφρυνθεί κατά 5,25 δις. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα προέλθουν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15% (+1 δισ. ευρώ), την εφαρμογή συντελεστή 15% για τη φορολογία των μερισμάτων (+2 δισ. ευρώ), τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 40% (+100 εκατ. ευρώ), τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (+4 δισ. ευρώ), την αφαίρεση του επιπλέον ΕΦΚ στα καύσιμα που επιβλήθηκε επί ΠΑΣΟΚ (+850 εκατ. ευρώ), τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (+3,8 δισ. ευρώ), την επιδότηση του επιτοκίου για την α΄ κατοικία (+1,2 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (+1 δισ. ευρώ), την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων (+1,5 δισ. ευρώ) και των πολύτεκνων (+150 εκατ. ευρώ) και τα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα (+1,5 δισ. ευρώ).

Στον αντίποδα, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί από, τα έσοδα από τα αυθαίρετα (-1,5 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (-1,35 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (-800 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από την ρευστότητα (-1,6 δισ. ευρώ).

Η απάντηση της ΝΔ

«Οι διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα έχει “εντελώς χαμένα”», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Μεταφέρουν το όφελος από τα αντισταθμιστικά μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους στις δαπάνες.

Ταυτόχρονα, μεταφέρουν τα έσοδα, με το ύψος των οποίων συμφωνούν, από τη χρήση του Προγράμματος επιδότησης επιτοκίου πρώτης κατοικίας στο κόστος. Έχουν παρουσιάσει αυξημένο κόστος για μεγέθη που η ίδια η κυβέρνηση, με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει επιτύχει μειωμένο όφελος (Φ.Π.Α., μερίσματα). Έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ φουσκώματος της δαπάνης που προέρχεται από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αγνοούν τις πρόσθετες οικονομίες για το κράτος από τη μείωση της ανεργίας. Δεν έχουν υπολογίσει καθόλου ότι όλα αυτά θα φέρουν και έσοδα λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ανάκαμψη και πόσο την χρειάζεται η Ελλάδα. Υπερασπίζονται υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που δε φέρνουν έσοδα, γονατίζουν την οικονομία. Ας προσπαθήσουν ξανά, εμείς εδώ είμαστε…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη μείωση φόρων προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε