Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπ. Οικονομικών: Αν δεν αυξηθούν τα έσοδα, έρχονται νέα μέτρα

Με περικοπή των δαπανών θα αντιμετωπίζονται οι αστοχίες στα έσοδα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα τον Ιούνιο αν υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο του ελλείμματος για το 2012.

Αυτό είπε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε φόβους οτι η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα ατονήσει λόγω των εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προσδιόρισε για τις 6 Μαϊου. Πάντως, ανέφερε ότι έχει ήδη ζητηθεί τόσο από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην ατονήσουν οι έλεγχοι.

Το νέο κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει εκ νέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες προσδιορίζονται σε λίγο κάτω από 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η αποπληρωμή θα γίνει μάλλον με μετρητά.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το α΄ σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ΔΝΤ και την Task Force, που θα περιλαμβάνει μια καταγραφή των δαπανών. Ενώ, με το β΄ σκέλος, το οποίο θα περιέχει και προτάσεις για περικοπή δαπανών, θα ασχοληθεί ουσιαστικά η επόμενη κυβέρνηση, που θα λάβει και τις αποφάσεις.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το στέλεχος του υπουργείου ανάφερε ότι μια πρώτη συζήτηση θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο ίδιος θεωρεί πιθανόν να εκδοθούν ειδικά ομόλογα από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας εξετάζεται και η έκδοση μικρότερων ποσών εντόκων γραμματίων σε σύγκριση με τις εκάστοτε λήξεις.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των ταμείων, τις οποίες απέδωσε στην απώλεια ασφαλιστικών εισφορών λόγω μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας.

Διαβάστε

Τα χειρότερα έρχονται τον Ιούνιο – Ποια νέα μέτρα μας περιμένουν, πόσο θα μας επηρεάσουν – Απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπή συντάξεων 

Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία από το ΙΟΒΕ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε