Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Υπ.Οικονομικών Αυστρίας: “Θέλω εγγυήσεις!”

Η ΚΑ ΦΕΚΤΕΡ ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν είναι κάτι νέο το ότι μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινή της συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, επισημαίνοντας πως η Φινλανδία ζητά εδώ και ένα χρόνο τέτοιες εγγυήσεις.

Η κα Φέκτερ υπενθυμίζει πως αυτό κρινόταν πάντα ως μη σωστό, γιατί στο τέλος θα πρέπει να πληρώσουν όλοι, αλλά τώρα είναι δικαιολογημένο, διότι δόθηκαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των τραπεζών των μεγάλων χωρών, συμπληρώνοντας πως ένας συμβιβασμός για να δοθούν εγγυήσεις στις μικρότερες χώρες θα κοστίσει ίσως δύο δισεκατομμύρια Ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της για την οικονομική κυβέρνηση την οποία πρότειναν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σημειώνει πως το να αποκαλούνται οικονομική κυβέρνηση ήδη γνωστά σχέδια, έχει προξενήσει πολλή ζημία και εξ άλλου μια “κυβέρνηση” σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί και πάλι η “Συνθήκη της Λισαβόνας”.

Η κα Φέκτερ έχει τοποθετηθεί εξαρχής κατά της συμφωνίας Ελλάδας – Φινλανδίας και την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους, που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Αθήνα και Ελσίνκι, επανέλαβε και μετά την προχθεσινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως η συμφωνία των δύο χωρών δεν αποτελεί “την κατάλληλη προσέγγιση”, καθώς “δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια”, ενώ τόνισε πως σε σχέση με τις εγγυήσεις θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις χώρες.

Είχε επίσης παραπέμψει στην πρόταση συμβιβασμού που η ίδια είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης, στην οποία φέρεται να πρότεινε ένα συνδυασμό, της βοήθειας προς τις τράπεζες, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την κα Φέκτερ, οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός για τις εγγυήσεις του ελληνικού πακέτου διάσωσης – Οι Φινλανδοί μας σπρώχνουν στο γκρεμό και στην χρεοκοπία

Παντρεύτηκε την πτώση το Χ.Α;Πάνω από 1620 τα spreads


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε