Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπ.Οικονομικών: “Δεν ξέρουν τι θέλουν με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ”

– Τρείς διαφορετικές δηλώσεις από 2 υπουργούς της κυβέρνησης
– Χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης διέψευδε τον εαυτό του
– Σήμερα λένε πάλι για συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ!

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχουν φέρει δυο υπουργοί της κυβέρνησης τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει δοσοληψίες με το Δημόσιο. Ας συμψηφίσουν επιτέλους τις δηλώσεις τους!

Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας εξέπληξε τους πάντες λέγοντας οτι θα γίνει συμψηφισμός του ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο με χρέη επιχειρήσεων προς αυτό.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού τον “‘αδειασε” το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ρήγας δήλωνε οτι η διατύπωση δεν ήταν η σωστή και για αυτό προκλήθηκαν παρερμηνείες και σύγχυση.

«Δεν γνώριζα ότι υπάρχει και σήμερα δυνατότητα συμψηφισμού χρεών και οφειλών μεταξύ στενού δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων, αλλά νόμιζα πως ήταν μόνο για συμψηφισμό ΦΠΑ προς ΦΠΑ», είπε ο υφυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές συμπλήρωσαν ότι για την ώρα δεν υπάρχει υποδομή για περισσότερους συμψηφισμούς και αν είναι δυνατό να υπάρξουν αλλαγές, θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Και σήμερα το πρωί ήρθε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Ηλίας Πλασκοβίτης να δηλώσει οτι το υπουργείο εξετάζει τον συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.

Ως γνωστόν, το κράτος οφείλει επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις ενώ απο την άλλη οι επιχερήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ καθώς και από άλλες κατηγορίες φόρων. Μέχρι τώρα και σε ότι αφορά στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις άτυπου διακανονισμού μεταξύ εφοριών και φορολογουμένων για ΦΠΑ που οφείλει το κράτος και άλλου είδους φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος.

Η τακτική ωστόσο αυτή είναι άτυπη, αφορά σχετικά μικρά ποσά και συνιστά μια έμμεση πλην πρόσκαιρη λύση στο όλο θέμα. Στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν “πέσει” προτάσεις και εξετάζονται για την δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των συμψηφισμών αυτών αλλά και τη διενέργειά τους σε μόνιμη βάση. Έτσι, κύκλοι του Υπουργείου δεν αποκλείουν στην τελική ρύθμιση που θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ως μέτρα οι προτάσεις αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Με συγχωρείτε, λάθος» – Υπουργός πήρε πίσω τα περί συμψηφισμού ΦΠΑ και χρεών προς το Δημόσιο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε