Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπάρχει ακόμη πολύ λίπος να καεί στο Δημόσιο”

Υπάρχει ακόμη πολύ λίπος να καεί στο Δημόσιο”

Οι Financial Times αναλύουν πως στην Ελλάδα τα ανώτατα στελέχη των κρατικών επιχειρήσεων έχουν σημαντικά μεγαλύτερες απολαβές ακόμη και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ο αδιόρθωτος κρατικός τομέας και η ΔΕΗ

”Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας κατήργησε ένα επιπλέον μηνιαίο επίδομα 3.500 ευρώ που λάμβαναν οι επικεφαλής της ζημιογόνου εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σε μία κίνηση που δείχνει τη σαφή πρόθεση να περικοπούν όλες οι άσκοπες δαπάνες στον δημόσιο τομέα.

Τα… οικογενειακά επιδόματα, τα οποία πρόσφατη δικαστική απόφαση έκρινε παράνομα, αντικατοπτρίζουν την επιμονή του δημόσιου τομέα να αντισταθεί σε οποιαδήποτε αλλαγή, παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, επηρεάζονται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κώστας Θέος.

Τα ανώτατα στελέχη των κρατικών επιχειρήσεων έχουν σημαντικά μεγαλύτερες απολαβές ακόμη και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, των οποίων οι μισθοί μειώθηκαν κατά 30% μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις 3.000 ευρώ μηνιαίως.

«Υπάρχει ακόμη πολύ λίπος να κάψουμε στις κρατικές επιχειρήσεις», αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει: «Οι προηγούμενοι υπουργοί φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν το θέμα των ειδικών επιδομάτων, με αποτέλεσμα οι απολαβές των διευθυντών να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα».

Περίπου 20 κρατικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία παλεύει να διαμορφώσει ένα πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της τρόικας. Το τελευταίο πακέτο, που θα εφαρμοστεί το 2013 και το 2014, θα συμπληρώσει τις άμεσες περικοπές των 3 δισ. ευρώ που επιβάλλονται για να αντισταθμιστούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού μετά τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να παρακάμψει το αίτημα των δύο μικρότερων κυβερνητικών συμμάχων για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ώστε να πετύχει η χώρα διετή επιμήκυνση στην εφαρμογή του τελευταίου δημοσιονομικού πακέτου. Με τη στήριξη του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ανακτήσει την αξιοπιστία της στους διεθνείς εταίρους εφαρμόζοντας αυστηρά τις περικοπές αυτού του έτους.

Η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ξεκλειδώσει δόσεις του πακέτου ύψους 31 δισ. ευρώ -εκ των οποίων και 23,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- μέχρις ότου λάβει μία ικανοποιητική έκθεση προόδου από την τρόικα, το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.

«Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι περιορισμένες καθώς αντιμετωπίζει ύφεση πιο βαθιά από ό,τι είχε εκτιμηθεί όταν αποφασίστηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κάνει όσα υπέγραψε», δήλωσε ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής ανάλυσης της Alpha Bank.

Παρ’ όλα αυτά, εάν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τον Δεκέμβριο -έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή από τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε.- καθώς «τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν μετά από μήνες αδράνειας, χάρη στις πρόσφατες αλλαγές του φορολογικού συστήματος», αναφέρει ο κ. Μουσουράκης.

Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών -που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες γειτονικές χώρες, αφού διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ- θα αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του νέου πακέτου μέτρων, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού οικονομικού ινστιτούτου ΚΕΠΕ. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπει πλαφόν στις συντάξεις με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ – οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ανώτατο όριο συντάξεων θα τεθεί στα 2.400 ευρώ μηνιαίως. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων «στο κάτω άκρο της κλίμακας».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε