Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπεγράφη η συμφωνία στην Ελλάδα – Κοινό ταμείο για τη στήριξη της ευρωζώνης

Υπεγράφη η συμφωνία στην Ελλάδα – Κοινό ταμείο για τη στήριξη της ευρωζώνης

Επικυρώθηκε η συμφωνία για τριετή χρηματοδότηση της Ελλάδας και παράλληλα δημιουργείται ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης.

Την ώρα που η ελληνική κρίση φαίνεται να εξαπλώνεται σαν λαίλαπα σε ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά και στην Ανατολή και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται για μία φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θωρακίσουν τόσο το ευρώ όσο και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες της ευρωζώνης στην κρισιμότερη ίσως Σύνοδο Κορυφής επικύρωσαν τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ προτίθενται να συστήσουν “έναν μηχανισμό σταθεροποίησης” προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει “έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ”. 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να συγκαλέσουν την Κυριακή μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του συνόλου της Ε.Ε.προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση αυτού του πρωτόγνωρου μηχανισμού, ο οποίος θα διαιώνιζε το μοντάρισμα που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. “Ο μηχανισμός αυτός θα επέτρεπε στην Επιτροπή να παρέμβει στις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”, υπογράμμισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. 

“Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την υποχρέωση να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έως το βράδυ της Κυριακής, πριν από το άνοιγμα των αγορών” το πρωί της Δευτέρας, προσέθεσε η πηγή αυτή. 

Μάλιστα, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να “επιταχύνουν” τις προσπάθειές τους για τη μείωση των ελλειμμάτων κατά τα επόμενα χρόνια προκειμένου να μπορέσουν να επανέλθουν εντός των επιτρεπόμενων ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δήλωση που εκδόθηκε κατά το τέλος μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με καθυστέρηση μηνών μετά τις παλινωδίες της γερμανίδας καγκελαρίου, η ίδια μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα απευθύνει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στους κερδοσκόπους ετοιμάζοντας ένα κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δήλωσε πως οι χώρες του ευρώ πήραν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα διαθέσει 110 δισ. Με δάνεια από τις χώρες του ευρώ και από το ΔΝΤ, αλλά και στην επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που έδρασε με θάρρος. Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επέμβασης που θα διαφυλάττει την σταθερότητα στην ευρωζώνη και οι τεχνικές πτυχές του οποίου θα ξεκαθαριστούν την Κυριακή από το έκτακτο Συμβούλιο Ecofin που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη έξοδο του από το χώρο της Συνόδου Κορυφής, εμφανίστηκε ανήσυχος για την τύχη της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και πως πρέπει “να ληφθούν αποφάσεις” για την υπεράσπισή της.

Την ώρα που οι ηγέτες της ευρωζώνης συζητούν μέτρα θωράκισης του ευρώ, εκείνο καταποντίζεται, όπως και τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου, επηρεσμένα από την ελληνική κρίση. 

Διαβάστε επίσης:

Κατρακύλησε το ΧΑ – Τσακίζεται το ευρώ – Στις 1.600 μονάδες το spread 3ετίας! 

Το ντόμινο της ελληνικής κρίσης παρασύρει όλες τις αγορές 

Ολι Ρεν: Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα θα παραλύσει όλος ο κόσμος

Μέρκελ: Να σκληρύνει το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε