Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων – Τσουχτερό το επιτόκιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Tο ποσό των 1,56 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την…

πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου δωδεκάμηνης και εξάμηνης διάρκειας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

 
Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ πούλησε γραμμάτια 52 εβδομάδων αξίας 780 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,85% και γραμμάτια 26 εβδομάδων αξίας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

 

Τα σημερινά επιτόκια θεωρούνται ακριβά συγκριτικά με τον προηγούμενο Ιανουάριο (οπότε ήταν αντίστοιχα 2,20% και 1,38%), φηνότερα όμως από την περασμένη εβδομάδα που είχαν εκτιναχθεί στο 7%.

Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε στις 348 μονάδες από τις 354.

“Όσο έχουμε έλλειμμα πρέπει να δανειζόμαστε”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. “Στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από κρίση η Ελλάδα βρέθηκε μόνη. Ήταν μια χώρα δεν την πίστευε κανείς. Αυτή η χώρα αλλάζει και η προσπάθεια που καταβάλλει αναγνωρίζεται πια”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε οτι τα 30 δις ευρώ υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και κατέληξε :  “Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει μηχανισμό, θα το κάνει μόνο αν χρειαστεί. Στόχος να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις από αγορές, όπως κάνουμε σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης και 12μηνης διάρκειας.

“Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός” είπε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας μήνυμα οτι αυτός ο μηχανισμός θα αποτρέψει τις ορέξεις των κερδοσκόπων και για άλλες χώρες.

Πώς είδε την δημοπρασία των εντόκων ο Ξένος Τύπος

Financial Times

Μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα έντοκα. Η Ελλάδα διέθεσε 1,56 δις ευρώ σε 6μηνα και ετήσια έντοκα περισσότερα από τα 1,2 που σχεδίαζε να διαθέσει. Οι αναλυτές που αισθάνονται πλέον ανακούφιση μετά την σημερινή δημοπρασία πιστεύουν ότι το μεγάλο τεστ για την Ελλάδα θα είναι με τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες εκδόσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τον επόμενο μήνα για την κάλυψη χρηματοδότησης 11,6 δις ευρώ.

Wall Street Journal

Μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά έντοκα. Η προσφορά αυτή ήταν το πρώτο τεστ για την ζήτηση ελληνικών ομόλογων μετά την αποφασιστική θέση των 16 μελών της ευρωζώνης για την στήριξη της Ελλάδας με το πακέτο δανεισμού των 30 δις ευρώ. Η δημοπρασία αυτή έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί θετικό επισφράγισμα για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο και μάλιστα ίσως απομακρύνει το γεγονός της ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπανδρέου προς υπουργούς: Να είστε προσεκτικοί σε οτι λέτε! 
                                   Moody’s: πιθανή μιά νέα υποβάθμιση της Ελλάδας 
                                   «Το σχέδιο για την Ελλάδα εξουδετέρωσε την κρίση»

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε