Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπερχερεωμένα νοικοκυριά: Πάνω από 8.000 αιτήσεις – Δυστοκία από τις τράπεζες

Χιλιάδες οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους έχουν ζητήσει ενημέρωση από τις τράπεζες για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οπως γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ μόνο στην Εθνική Τράπεζα έχουν κατατεθεί έως τώρα περισσότερες από 3 χιλιάδες αιτήσεις για τη λήψη βεβαίωσης οφειλών που είναι απαραίτητη για να κινηθεί η σχετική διαδικασία, ενώ πάνω από 10.000 πελάτες έχουν υποβάλει ερωτήματα για το θέμα στα υποκαταστήματα του δικτύου της.

Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που θέλουν να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν ως προς την εξόφληση των χρεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Εθνική ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελλιπή, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στη διευθέτησή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τις επόμενες ημέρες η τράπεζα θα αποστείλει απαντητική επιστολή σε όλους τους πελάτες της, ζητώντας από όσους χρειάζεται να προσκομίσουν τα έγγραφα με τις πληροφορίες που λείπουν.

Υπολογίζεται συνολικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και στις υπόλοιπες τράπεζες είναι περί 7-8.000.

Τι προβλέπει η ένταξη στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα

Ο νέος νόμος δεν έχει χρονικούς περιορισμούς ως προς την εφαρμογή του. Ολοι οι καταναλωτές που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής μπορούν να επιδιώξουν την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους και, εφόσον αυτή αποτύχει, να ζητήσουν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.

Η ρύθμιση

Οι υπερχρεωμένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες εφόσον δεν έλυσαν τις διαφορές τους εξωδικαστικά.

Το Ειρηνοδικείο δίνει δύο επιλογές στον δανειολήπτη:

α) Να πωλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του και να πληρώσει μέρος του χρέους μέσα σε 4 χρόνια.

β) Να διατηρήσει την πρώτη κατοικία και να εξοφλήσει σε 20 χρόνια χρέη που αντιστοιχούν στο 85% της αξίας της κατοικίας.

Μετά το τέλος των 4 ή των 20 ετών τα χρέη παραγράφονται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε