Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Υποβάθμιση «χαστούκι» στην Ιταλία από τη Moody’s

Από το Aa2 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης έριξε την Ιταλία στο A2, λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους.

Για να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά τρεις μονάδες, η Moody’s επικαλέστηκε επίσης “ατονία” στην ανάπτυξη.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, αναφέρεται στην «πιο ευάλωτη θέση της χώρας, έναντι των χρηματιστικών σοκ», ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης για επιπρόσθετες περικοπές των δημοσίων δαπανών» .

Σε ό,τι αφορά, δε, το δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος Μοοdy’s, προσθέτει ότι «αντί για το 104% του ΑΕΠ, που είχε υπολογισθεί στην αρχή της κρίσης, πρόκειται τελικός να παραμείνει, μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, στο 120%».

“Αναμενόμενη” χαρακτήρισε o Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την υποβάθμιση της χώρας του. “Η κυβέρνηση της Ιταλίας εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στους στόχους είναι η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, στόχος που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την περίοδο εξέτασης της περίπτωσης της Ιταλίας ώστε να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα.

Τρεις μέρες μετά, η Standard and Poor’s υποβάθμισε επίσης την Ιταλία (στο Α από Α+) καθώς έκρινε “αδύναμες” της προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της.

Κι αν ο Μπερλουσκόνι το πήρε μάλλον… ψύχραιμα, δε συμβαίνει το ίδιο με τον Τύπο της χώρας. Όπως τονίζουν σχολιαστές της δημόσιας τηλεόρασης Rai «η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο έντονη, ότι θα άγγιζε τις τρεις βαθμίδες».

Σύμφωνα με το Rai Tre, μέρος των εσόδων από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κινδυνεύει τώρα να εξανεμιστεί, λόγω ενός νέου, πιθανού, κύματος κερδοσκοπίας. Τα κύρια σημεία που θίγει ο οίκος Moody’s , κατά την αξιολόγησή του, θέτουν την Ιταλία αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα προς επίλυση: «η οικονομική εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με μαζική αύξηση των φόρων, η ανάπτυξη πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη και η πολιτική αβεβαιότητα επιβάλλεται να ξεπεραστεί», όπως τονίζει και η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι Fitch για την ιταλική οικονομία

7 ιταλικές τράπεζες υποβάθμισε ο S&P – “Δεν παραιτούμαι” λέει ο Μπερλουσκόνι

Άνοιξαν… διάλογο Μπερλουσκόνι και S&P για την υποβάθμιση

Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία, η Moody’s το… σκέφτεται

Μπερλουσκόνι: «Η υποβάθμιση υπαγορεύτηκε από τις εφημερίδες»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε