Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Υποβαθμίζεται η Πορτογαλία, ξεπουλάει η Ισπανία

Υποβαθμίζεται η Πορτογαλία, ξεπουλάει η Ισπανία

Η Standard and Poor’s και μόνο με τις φήμες για ενδεχόμενη προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης απειλεί με υποβάθμιση. Κρατικά λαχεία και αεροδρόμια βγάζει στο σφυρί η Ισπανία.

Προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας από το επίπεδο “Α-“, εξέδωσε ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, επικαλούμενος την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξής που έχει συσταθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι κίνδυνοι έναντι της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας “πηγάζουν από την αβεβαιότητα που υφίσταται σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης σε επίσημο (σ.σ.κρατικό) δανεισμό”, επεσήμανε ο οίκος S&P σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ.

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθενται οι ανησυχίες του Οίκου σχετικά με τη θέσπιση μονίμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων εκ μέρους της ΕΕ, ο οποίος θα μείωνε την “εξασφάλιση των ιδιωτών επενδυτών έναντι των δημόσιων” (σ.σ. κρατών).

Η S&P επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πράττουν όσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας κρίσης η οποία οδήγησε τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιρλανδία να αναζητήσουν διεθνή στήριξη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αξιολόγηση Α- για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α-2 για το βραχυπρόθεσμο της Πορτογαλίας τίθεται υπο επιτήρηση (creditwatch) με “αρνητικές επιπτώσεις”.

Η τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εκ μέρους της S&P σημειώθηκε τον Απρίλιο, οπότε η αξιολόγησή της μειώθηκε από Α+ σε Α-.

Πουλάει λαχεία και αεροδρόμια η Ισπανία

Η Ισπανία θα ιδιωτικοποιήσει το 30% των κρατικών λαχείων και θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν μερίδια που θα φτάνουν ως και το 49% στα αεροδρόμια της χώρας και τις υπηρεσίες τους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Επιπλέον, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, αυτά της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης, θα διευθύνονται από ιδιώτες με παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, δήλωσε ο Θαπατέρο στο κοινοβούλιο. Αμφότερα ανήκουν αυτή τη στιγμή στο κράτος.

Τα νέα μέτρα εντάσσονται στις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να μειώσει τα χρέη της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε