Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υποχωρεί το δολάριο στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4031 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3990 δολάρια από το επίπεδο των 1,3954 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Η εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος ακολουθεί την κοινή έκκληση του G-20 για αποφυγή ” των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων”, η οποία όπως αποδεικνύεται δεν έπεισε την αγορά για την προοπτική ανόδου του δολαρίου. Άλλωστε και ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty υποστήριξε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι επαρκές προκειμένου για να δώσει μία πειστική απάντηση στο πρόβλημα των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι στο πλαίσιο αυτό η Fed θα προχωρήσει σε ακόμη μαζικότερες αγορές κρατικών ομολόγων. Συνακόλουθα, οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το δολάριο από τον περασμένο Ιούνιο όταν ξεκίνησε η σχετική φημολογία περί των νέων παρεμβάσεων της Fed στην αγορά ομολόγων, έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 11%. Εκτιμήσεις της Goldman Sachs αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αγοράσει χρεόγραφα ύψους 2,5 τρις. δολαρίων προκειμένου να ενισχύσει τη αμερικανική οικονομία.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 11 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και το εναπομείναν 1 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5 τές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 3 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 15,04,11 με 4 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο 6,94% από 6,93% την Παρασκευή με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα, στο 9,38% από 9,39% , έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,52% από 1,51% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,39% από 1,38% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,03% από 1,029% και ο μήνας στο 0,83% από 0,82% .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε