Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.10.2012 | 23:35

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2890 δολάρια από το επίπεδο των 1,2942 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2904 δολάρια.

Η άνοδος του δολαρίου σήμερα αποδίδεται κυρίως στη στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας διεθνώς. Τα μηνύματα από τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα είναι αρνητικά καθώς καταγράφεται μείωση στον δείκτη μεταποίησης και βιομηχανικής παραγωγής αντιστοίχως. Θετική επίσης ήταν για το δολάριο η άνοδος της απασχόλησης που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα πραγματοποιηθεί στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στα θετικά της ημέρας για το ευρώ καταγράφεται και η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων ύψους 3,75 δισ. ευρώ που πέτυχε σήμερα η Πορτογαλία. Η χώρα με την ανταλλαγή αυτή μείωσε την αξία ενός ομολόγου ύψους 9,7, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στα 5,98 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,75 δισ. ευρώ ανταλλάχθηκαν με ομόλογα που θα λήξουν το 2015. Η ανταλλαγή αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, καταδεικνύει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την επιμήκυνση του Χρέους.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκαν σήμερα τέσσερεις συναλλαγές ύψους 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 19,27% από 19,32% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,43% να περιοριστεί στο 17,84% από 17,86% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,67% από 0,68% χθες, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,55% από 0,56%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,43%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22%, ενώ στον μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο