Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Υποχώρηση Μέρκελ; – Ανοίγει ο δρόμος για δανεισμό των χωρών

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS)

Είπε το μεγάλο “ja” η Γερμανία, οι πιέσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, δεν άφησαν αυτή τη φορά περιθώρια και το Βερολίνο αναγκάστηκε σε υποχώρηση

Χωρίς να υπάρξει η πολυπόθητη για το Βερολίνο αλλαγή συνθηκών βρέθηκε φόρμουλα μέσω… Αμερικής να μπορούν οι χώρες της Ευρώπης να παίρνουν δάνεια, όταν δεν μπορούν να βγουν στις αγορές… αν και με αυτό τον τρόπο πέφτουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Ο τρόπος. Δανεισμός του ΔΝΤ από την ΕΚΤ και μετά το Διεθνές Ταμείο θα δανείζει τις χώρες που το έχουν ανάγκη.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη Γερμανία είναι σαφείς στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου : «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματά μας είναι και δικά τους και το αντίστροφο. Το ΔΝΤ λοιπόν είναι ο τόπος όπου συναντώνται Ρωσία, Κίνα, Αμερική και Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε μια κοινή λύση».

Με βάση το νέο σχέδιο αποφεύγεται η απευθείας χρηματοδότηση ή διάσωση ευρωπαϊκών χωρών μέσω της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο.

Τώρα όμως το Βερολίνο μοιάζει να το συζητά:
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κεφάλαια του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων. Φυσικά θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Φυσικά πρόκειται για τις κεντρικές τράπεζες σε τελική ανάλυση. Τα διμερή δάνεια είναι καταρχήν μια πιθανή λύση. Αν το ΔΝΤ θέλει να διευρύνει το πεδίο δράσης του αυξάνοντας τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, τότε είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι, πρόκειται για εργαλεία του ΔΝΤ”, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και ενώ μίλησε για μηχανισμό του ΔΝΤ πολλοί λένε ότι άνοιξε ο δρόμος.

Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος τότε όλοι λένε πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να “τυπώσει χρήμα” κάτι που η Γερμανία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Οι αποφάσεις της Γερμανίας αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
“Παραδώστε κυριαρχικά δικαιώματα για να σωθείτε”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε