Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Υψηλά πρόστιμα στους δημοσιονομικούς… παραβάτες προτείνει ο Ρεν

ΦΩΤΟ REUTERS

Έτοιμες οι προτάσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Όλι Ρεν για τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών-μέλων της ευρωζώνης.

Το πακέτο των μέτρων που θα προτείνει, την ερχόμενη Τετάρτη, η Κομισιόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιβολή υψηλών προστίμων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του Επιτρόπου σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης από την εισαγωγή του ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους. Πρόστιμα προβλέπονται και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους. Στην περίπτωση, που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το ένα εικοστό ετησίως για μία τριετή περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα υποβάλει και η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε