Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Υψώνει… τείχος για το ευρωομόλογο το Βερολίνο!

Υψώνει… τείχος για το ευρωομόλογο το Βερολίνο!

Έχει στυλώσει τα πόδια και δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Η Γερμανία δε θέλει να ακούει για ευρωομόλογο ό,τι κι αν λέει ο Ολάντ. Μόνο που οι φωνές, πληθαίνουν!

Το τείχος που υψώνει το Βερολίνο για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου διχάζει και πάλι την Ευρώπη. Όμως η Γερμανία δείχνει ότι θα μείνει αμετακίνητη ό,τι κι αν γίνει στην άτυπη Συνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση ευρωομολόγων σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR. “Ο Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο Γάλλος πρόεδρος”, δήλωσε ο Σόιμπλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία δε θα κάνει βήμα πίσω.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ (και μέλος του κόμματος της Μέρκελ), πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Handelsblatt” απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους “να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα”.

Υποστήριξε ότι μετά την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από όλες τις χώρες θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση για το ευρωομόλογο. “Τα ομόλογα αυτά, δηλαδή οι κοινοί για όλες τις χώρες της ευρωζώνης τίτλοι χρέους με κοινό επιτόκιο που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών, μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό ιστό μετά την επικύρωση από όλες τις χώρες του δημοσιονομικού συμφώνου και την ανάταξη των δημοσιονομικών τους”.

Και ο Ράινερ Μπρούντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, “δεν απέκλεισε μια εισαγωγή ευρωομολόγων αφού πρώτα υιοθετηθούν η δημοσιονομική συνθήκη και ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας”, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιοσταθμό Ντοϊτσλαντφούνκ.

“Δεν αποκλείω στο τέλος μιας διαδικασίας να μπορούν να υπάρξουν τέτοια πράγματα”, δήλωσε ο Μπρούντερλε. “Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε μια φάση όπου οι διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια είναι ακραίες”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία για “ομόλογα ανάπτυξης” – Ούτε κουβέντα για ευρωομόλογο δεν θέλει να ακούει η Γερμανία

Νέο “nein” της Merkel στο ευρωομόλογο

Όλα ανοιχτά για τα ευρωομολόγα από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν

Σε τροχιά σύγκρουσης Μέρκελ Ολάντ

Μόντι: “Δεν πέθανε ακόμα το ευρωομόλογο”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε