Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ζέλικ: Να είστε έτοιμοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Να δείξουν ατσαλένια θέληση για να θωρακίσουν την ευρωζώνη αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή καλεί τους ηγέτες της ευρωζώνης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, έγραψε ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες», υποστήριξε ο Ζέλικ. «Στην ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων δεν μοιάζει πιθανό να αρκέσουν και μόνο αυτές μιας ‘ευρω-πίστωσης’ θα αρκέσει».

Η πενταετής θητεία του Ζέλικ λήγει την 30ή Ιουνίου. Στο άρθρο του πρόσθεσε ότι «πολύ απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».

Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί, υποστήριξε ο Ζέλικ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008. «Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά», έγραψε.

Μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του ΕΜΣ ή με την έκδοση ομολόγων της ευρωζώνης, ανέφερε ακόμα ο Ζέλικ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 125,2 δισ. ευρώ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ και ΤτΕ τον Μάρτιο

Άκερμαν: “Έρχονται δύσκολες ημέρες για τις τράπεζες”

Επίθεση Μόντι στη Γερμανία: Θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την κρίση

 

“Ξεκάθαρο όραμα” για το ευρώ ζητεί ο Ντράγκι από την ΕΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε