Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζεστό χρήμα την Δευτέρα! Έρχονται τα πρώτα 5,9 δισ ευρώ!

Η έκθεση που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε επισήμως και σήμερα από τον εκπρόσωπο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην Τρόικα Ματίας Μορς.

Ο κ. Μορς, είπε ότι ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα εξυγίανσης που θα φτάνουν στο 5,5% του ΑΕΠ και θα πρέπει να ανακοινωθούν από τη κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι.

Είπε και το αυτονόητο, ότι δηλαδή όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν. O κος Μορς αναφέρθηκε σε μείωση του ελλείμματος, αλλά σε ανεπαρκή πρόοδο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι, ο Ματίας Μόρς έκανε λόγο για κινδύνους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στην εφαρμογή του δανείου και του μνημονίου. «Οι εσωτερικοί συνδέονται με τα προβλήματα εφαρμογής. Πρέπει να δούμε πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα, ενώ υπάρχει και το εξωτερικό πλαίσιο καθώς η Ελλάδα εξαρτάται και από την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων της», πρόσθεσε.

Aνέφερε ότι, συνολικά το νέο δάνειο έως το 2014 φτάνει στα 180 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 98 δισ. θα καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες του κράτους και την πληρωμή τόκων. Επιπλέον ποσό θα δοθεί από το ΔΝΤ έως το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται ανά μήνα για πρακτικούς λόγους γιατί διευκολύνει το EFSF να χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Eπιβεβαίωσε ότι την Δευτέρα θα έρθει η πρώτη δόση. Το ποσό θα είναι αρκετό για να καλυφθούν τα λεφτά των ομολόγων που ωριμάζουν στις 2 Μαρτίου και κάποιες ανάγκες της Ελλάδας. Σε μετρητά θα είναι 5,9 δις ευρώ.

Ο κ. Μόρς, εξαπέλυσε κατηγορίες για δειλία της κυβέρνησης ερωτηθείς γιατί δεν προτίμησε η τρόικα παρεμβάσεις στην γραφειοκρατία αντί για μείωση μισθών.

Ωστόσο όσον αφορά το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων στο πρώτο πρόγραμμα, τόνισε ότι, «οι αρχές ήταν διστακτικές και δειλές σε ορισμένες ομάδες. Δεν έγινε λεπτομερής καταγραφή των εμποδίων, κάτι που να λειτουργήσει πρακτικά».

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι, δεν πρέπει να αυξήσει το φορολογικό βάρος. Σημειώνεται ότι, δεν ανέλαβε δέσμευση ότι, η χώρα θα γυρίσει στις αγορές το 2015. «Πολλά μπορούν να συμβούν», είπε και πρόσθεσε ότι, «δεν θα είναι εύκολη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σφαγή στο ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ποιους είπαν Πόντιους Πιλάτους, ποιοι έριξαν «καρφιά» για Σαμαρά – Όλο το παρασκήνιο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε