Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζημιές 8,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για την Aegean Airlines

EUROKINISSI
Μείωση 3% παρουσίασαν οι πωλήσεις της AEGEAN κατά το εννεάμηνο του 2010 και ανήλθαν σε 466,2 εκ. ευρώ.

Το καθαρό αποτέλεσμα εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε ζημιά 1,9 εκ. ευρώ προ φόρων ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 8,4 εκ. ευρώ λόγω της επιβάρυνσης από φόρους ύψους 6,6 εκ. ευρώ που σχετίζονται κυρίως με την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στη χρήση του 2009.
 
Η επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση 3% με την εταιρεία να μεταφέρει συνολικά 4,9 εκατομμύρια επιβάτες. Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών στο δίκτυο εξωτερικού ωριμάζει με αποτέλεσμα να μεταφερθούν 2,4 εκατομμύρια επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, στο εσωτερικό, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του έλληνα καταναλωτή έγινε έντονα αισθητή με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κίνησης κατά 15% στους 2,5 εκατομμύρια επιβάτες.
 
Το τρίτο και εποχικά πιο ισχυρό τρίμηνο του έτους, συνέβαλε στο σημαντικό περιορισμό των ζημιών που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο. Η βελτίωση του αποτελέσματος ήλθε κυρίως από την ανάκαμψη της ζήτησης στις γραμμές εξωτερικού, που παράλληλα με την είσοδο στην Star Alliance, βοήθησε να καλυφθούν οι επιπτώσεις από την σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμων.
 
Στο εσωτερικό δίκτυο αντίθετα υπήρχε σημαντική υποχώρηση της ζήτησης και των ναύλων, ακόμα και στην παραδοσιακά ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο.
 
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:
 
«Η πορεία των αποτελεσμάτων μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από την έντονη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Ελληνική οικονομία. Η επένδυσή μας στην εξωστρέφεια απέδωσε και παράλληλα στήριξε τον τουρισμό της χώρας μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Παράλληλα, οι κινήσεις προσαρμογής του στόλου και του δικτύου μας, οι προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικότητας καθώς και η ωρίμανση της απόδοσης καινούργιων συστημάτων συντέλεσαν στο να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης. Φυσικά το τελευταίο και εποχικά αδύναμο τρίμηνο του έτους θα είναι ζημιογόνο οπότε το σύνολο του 2010 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο.
 
Στο περιβάλλον αυτό, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τις αναγκαίες προσαρμογές που γίνονται, συνεχίζουμε να επενδύουμε όπως πάντα στην ποιότητα αλλά, γνωρίζουμε ότι ο έλληνας καταναλωτής απαιτεί παράλληλα να πληρώνει λιγότερο. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια για αυξημένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα γνωρίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο ιδιαίτερα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες.»
 
H Aegean Airlines μετέφερε 6,6 εκατομμύρια επιβάτες το 2009.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε