Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ζημιές για τον ΟΤΕ το β’ τρίμηνο!

 Ζημιές ύψους 60,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ΟΤΕ, λόγω του έκτακτου φόρου που επέβαλε

το ελληνικό κράτος. Εξαιρουμένων των επιπρόσθετων φόρων (ειδική συνεισφορά από τις ελληνικές κερδοφόρες επιχειρήσεις και του φόρου μερισμάτων από τις θυγατρικές Ελλάδος), τα καθαρά κέρδη θα ήταν σχεδόν 55 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, του έντονου ανταγωνισμού και της μειωμένης καταναλωτικής δύναμης σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, ο Όμιλος ΟΤΕ το Β’ τρίμηνο 2010 σημείωσε μείωση στα έσοδα περισσότερο από 8%. Σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένων των εσόδων της  θυγατρικής Cosmofon το Β’ τρίμηνο του 2009, και των εσόδων της Zapp στη Ρουμανία τo Β’ τρίμηνο του 2010) τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2009.

Τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου εξαιρουμένων των αποσβέσεων, κατά το Β’ τρίμηνο του 2010, ανήλθαν στα €916,9 εκατ. Εξαιρουμένης της επίδρασης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του Β’ τριμήνου 2009 και του αντιλογισμού κατά το Β’ τρίμηνο 2010, τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 4,2% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και στο χαμηλότερο κόστος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Τα Έξοδα Μισθοδοσίας το Β’ τρίμηνο 2010 μειώθηκαν κατά 4,1%. Τα Έξοδα Μισθοδοσίας στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,6%.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν το Β’ τρίμηνο του 2010, λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων στον ΟΤΕ και τη RomΤelecom. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ως ποσοστό των εσόδων του Ομίλου το Β’ τρίμηνο του 2010, ήταν 15,2%, σε σχέση με 14,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΟΤΕ ΑΕ, της RomΤelecom και της Cosmote ανήλθαν σε €56,7 εκατ., €36,7 εκατ. και €107,9 εκατ. αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης σημείωσε τα εξής: «Όπως είχαμε προβλέψει, τα έσοδα μας αυτό το τρίμηνο επηρεάστηκαν σημαντικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, ενώ οι φόροι μηδένισαν το σύνολο των κερδών της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, η επίδειξη αντοχής στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων ενεργειών μας για συγκράτηση του κόστους». Ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: «Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την απαραίτητη αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας μας. Υποδεικνύουμε στη Ρυθμιστική Αρχή τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις τηλεπικοινωνιακές αγορές τα τελευταία τρία χρόνια και ευελπιστούμε πως αυτή η νέα πραγματικότητα θα ληφθεί υπ’ όψη όταν θα καθοριστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Τέλος, έχουμε αναγάγει την συγκράτηση πελατών σε ύψιστη προτεραιότητα και θα αγωνιστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη όλων των πελατών μας. Αν και δεν προβλέπεται σύντομα κάποια βελτίωση στο περιβάλλον μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας του ΟΤΕ στο μέλλον»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε