Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ζητάνε 11 δισ. μέτρα και μας “κλέβουν” άλλα 10 δισ. από τόκους

Ζητάνε 11 δισ. μέτρα και μας “κλέβουν” άλλα 10 δισ. από τόκους

“Πολύ καλά τα πας Αντώνη” και “σε στηρίζω Μάριο” ήταν εν συντομία οι διάλογοι Σαμαρά – Ντράγκι στη συνάντησή τους, αλλά ας πάμε και στην ουσία.

Το παζάρι που αφορά στη χώρα μας είναι σκληρό και δεν έχει να κάνει με τον κίνδυνο χρεοκοπίας (μόνο) αλλά με τα κέρδη των εταίρων μας υπό την απειλή χρεοκοπίας.

Η λέξη εταίροι πρέπει να μπει σε πολλά εισαγωγικά ή να αντικατασταθεί από άλλη λέξη αφού με τρεις απλές κινήσεις οι “εταίροι” μας θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ανάσα στη χώρα μας, αλλά δεν τις κάνουν.

Με τη διαγραφή των 80 δισ. που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό χρέος, με τη μείωση των επιτοκίων του δανείου-μαμούθ προς την Ελλάδα, αλλά και το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των “εταίρων” όχι απλά γίνεται (στο χέρι μας είναι) διαχειρίσιμο το χρέος, αλλά για το άμεσο μέλλον οι ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους μειώνονται κατά πολύ.

Ένα απλό παράδειγμα που εξηγεί και τον τίτλο.

Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία λένε ότι ΕΚΤ και εθνικές τράπεζες των μελών της Ε.Ε. κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 52 δισεκατομμυρίων.

Το κέρδος τους από αυτά τα επόμενα 8 χρόνια εάν αποπληρωθούν στο σύνολό τους από τη χώρα μας θα είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό λίγο μικρότερο από τα νέα μέτρα για φέτος.

Τα κέρδη είναι το πρόβλημα. Στα κέρδη των “εταίρων” καλείται να συμβάλει ο ελληνικός λαός με τα νέα μέτρα, αλλά για να είμαστε και δίκαιοι … η δική μας πλευρά άπλωσε χέρι για δανεικά και από αρχαιοτάτων χρόνων το σύστημα έτσι δουλεύει…

Διαβάστε επίσης:
Απολύσεις-εξπρες στο Δημόσιο και σύνταξη για όλους στα 67 ζητάει η τρόικα

Πόσο κορόιδο νιώθεις που πληρώνεις τη βενζίνη 1,83;

Οι πρώτες 6 αποκρατικοποιήσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε