Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Ζήτημα χρόνου η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης; – Η Ιαπωνία αγόρασε ευρωπαϊκά ομόλογα

Την Τετάρτη η Πορτογαλία θα προχωρήσει σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου. Θα δανειστεί 1,25 δισ. ευρώ με την πώληση ομολόγων λήξης το 2014 και το 2020. Είναι πλέον η πρώτη μεταξύ των υπεχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας.

Η φημολογία οτι θα προσφύγει στον μηχανισμό εντείνεται, καθώς τα επιτόκια κρατικού δανεισμού έχουν ανέλθει σε επίπεδα τα οποία δεν εγγυώνται την ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 7% τις 62 τελευταίες ημέρες. Την Δευτέρα, υποχώρησε μετά τις αγορές τίτλων από την ΕΚΤ.

Η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ με το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου να υπερβαίνει αυτό το επίπεδο για 17 ημέρες, ενώ η Ιρλανδία σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Την Πέμπτη η Ισπανία θα αναζητήσει ποσό 3 δισ. ευρώ με την πώληση πενταετών ομολόγων, ενώ η Ιταλία θα πωλήσει τίτλους λήξης 2015 και 2026.

Η Ολλανδία θα αναζητήσει στις αγορές σήμερα, Τρίτη, 3,5 δισ. ευρώ και η Γερμανία την Τετάρτη 7 δισ. ευρώ.

Η Ιαπωνία στηρίζει την Ευρώπη

Κρίσιμη στήριξη στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας ήρθε να δώσει και η Ιαπωνία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η κυβέρνησή της χώρας προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Το ευρώ ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, περνώντας μέσα σε λίγα λεπτά από το 1,2910 δολάριο στο 1,2989 στο Τόκιο, για να χάσει στη συνέχεια μεγάλο μέρος των κερδών του και να διαμορφωθεί στο 1,2940, έναντι 1,2950 την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει ήδη έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε