Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες – Πόσα χρήματα θα χρειαστούν

Οι τράπεζες μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για να αντέξουν το κούρεμα. Διαβάστε πόσα χρήματα χρειάζεται κάθε τράπεζα.

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους οι τράπεζες ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές που θα προκύψουν από το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Οι απώλειες που θα χρειαστούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα ανέρχονται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καλυφθεί από το πρώτο κούρεμα 21% από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Έτσι οι τράπεζες μέχρι το αργότερο έως τον Ιούνιο του 201 θα πρέπει να έχουν βρει 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας αρχικά με αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων. Εν συνεχεία θα υπάρξουν και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα συγκεκριμένα ποσά, τότε θα προσφύγουν στο κράτος όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τις ενισχύσει με το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, με βάση το ελληνικό δίκαιο κατόπιν το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει κοινές μετοχές για να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σύμφωνα με αναλύσεις η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων αναμένεται μέρος να καλυφθεί από την πώληση της Finasbank, της τουρκικής δηλαδή τράπεζας

Η νέα τράπεζα AlphaEurobank θα χρειαστεί ποσό 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αφού ολοκληρωθεί η συγχώνευση τότε αναμένεται να γίνει γνωστό από τους μετόχους, τις οικογένειες Λάτση και Κωστόπουλου και το fund του Κατάρ πώς θα κινηθούν.

Από την πλευρά της, η τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να χρειαστεί 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος Σάλλα αναμένεται να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή και την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.

Η ΑΤΕ Bank θα χρειαστεί 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να αναζητήσει ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, νέα κεφάλαια αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ και 600 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αναζητήσουν οι κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Marfin αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι αλλάζει στις συντάξεις και στις καταθέσεις

Άνοδος στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε