Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αγωνία για την Σύνοδο Κορυφής – Ποιες λύσεις προκρίνει η Αθήνα

REUTERS
Μπήκε στο παρά πέντε στα ταμεία η δόση του δανείου. Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα. Βαρύ το κλίμα στην Αθήνα
Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής άρχισε: Γερμανία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιάζει να έχουν «στυλώσει τα πόδια», με την γερμανίδα καγκελάριο να βγάζει προς τα έξω την εικόνα μιας Ευρώπης που έχει όλο τον χρόνο μπροστά της για να κόψει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ από την άλλη να ξεκαθαρίζει ότι η όποια λύση δεν πρέπει να χαρακτηριστεί «πιστωτικό επεισόδιο»…
 
Η Άγκελα Μέρκελ «πιέζει» ώστε στο νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας -τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να αναλάβουν και αυτά το «μερίδιο» τους στο νέο «πακέτο»- αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να θεωρηθεί selective default από τους οίκους Αξιολόγησης..

Η δήλωση χθες βράδυ της Μέρκελ ότι δεν θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής, έφερε σύννεφα στην Ελλάδα και έντονο προβληματισμό στο ΔΝΤ.

 
Η Αθήνα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει να δείχνει την προτίμησή της σε κάποιες από τις πολλές προτάσεις που έγιναν για τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακούν οι ιδιώτες δανειστές.
 
Η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με την ονομαστικής τους αξίας, καθώς και η ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, μικρότερου επιτοκίου και ενδεχομένως μικρότερης αξίας («κούρεμα») είναι οι δύο επιλογές που «βλέπουν» θετικά στην Κυβέρνηση.
 
Ρόλο-«κλειδί» θα έχει ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF), ενώ κρίσιμη θα είναι και η στάση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν επαναγορά ή ανταλλαγή ομολόγων με την χρηματοδότηση του EFSF, με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλους, να υφίστανται μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Σε ό,τι αφορά την επαναγορά, κρίσιμος είναι και σε αυτό το σημείο ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ περίπου. Καθώς εκτιμάται ότι οι αγορές έγιναν με μία μέση έκπτωση 25%-20%, το Ελληνικό Δημόσιο αν αγόραζε αυτά τα ομόλογα θα μπορούσε να αποσύρει χρέος της τάξεως των 15 δισ. ευρώ περίπου.
 

Στα ταμεία η 5η δόση
 
Τελευταία στιγμή, στο παρά πέντε της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και ενώ κορυφωνόταν το θρίλερ για το νέο δάνειο και τη συνολική λύση χρέους για την Ελλάδα, ήρθε και η πολυπόθητη πέμπτη δόση των δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 12 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ, «μπήκαν» την Παρασκευή στους λογαριασμούς του ελληνικού δημοσίου, αλλά αμέσως «ταξίδεψαν» (σχεδόν τα 10 από αυτά) για να πληρωθούν πάσης φύσεως υποχρεώσεις (κυρίως προς ασφαλιστικά ταμεία). Πρόλαβαν έτσι να κατατεθούν στους δικαιούχους, πριν εκδηλωθούν τυχόν άλλα προβλήματα, όπως πχ στάση πληρωμών για μισθούς κλπ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε