Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αιφνιδίασε η Κίνα τις αγορές με την αύξηση των επιτοκίων

Οι πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν πτώση, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν στην Ευρώπη και το δολλάριο σημείωσε άνοδο διεθνώς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε σήμερα τις διεθνείς αγορές χρήματος αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης το δανειστικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 5,56% καθώς και το επιτόκιο για καταθέσεις ενός έτους στο επίπεδο του 2,5%, με ισχύ από την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην οποία προχωρά η Κίνα από το 2007 έως σήμερα και σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της σχετικά με την επικράτηση πληθωριστικών πιέσεων.

Οι πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν πτώση, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν στην Ευρώπη και το δολλάριο σημείωσε άνοδο διεθνώς, μετά την αιφνιδιστική για την επενδυτική κοινότητα ανακοίνωση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Κίνας.

“Η αύξηση του επιτοκίου βρισκόταν μακράν των εκτιμήσεων της αγοράς”, δήλωσε ο Ζού Ζιάνγκφάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρίας CITIC Securities, του Πεκίνου.

Η Κίνα ανακοίνωσε τον Αύγουστο αύξηση του δείκτη τιμών λιανικής κατά 3,5% ενώ σύμφωνα με αναλυτές το Σεπτέμβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 3,6% σύμφωνα με αναλυτές.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Κίνα εμφάνισε δωδεκάμηνο ρυθμό ανάπτυξης 10,3% του ΑΕΠ, ενώ σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερς μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης του παραγώμενου πλούτου υποχώρησε στο επίπεδο του 9,5%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε