Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αισιόδοξος ο Ολι Ρεν για ανάκαμψη της οικονομίας το 2013

Αισιόδοξος ο Ολι Ρεν για ανάκαμψη της οικονομίας το 2013

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας του άτυπου Συμβουλίου ECOFIN, στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ.Ρεν αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας σε επίπεδο ΕΕ το 2013. Ωστόσο, σημείωσε , ότι η ανάκαμψη αυτή θα υπόκειται σε κινδύνους.

Στην ημερήσια διάταξη του άτυπου Συμβουλίου, που θα ολοκληρωθεί αύριο, βρίσκεται η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης και, πιο συγκεκριμένα, ενός αποτελεσματικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, καθώς και η ρύθμιση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος προεδρεύει του ECOFIN δήλωσε ότι δεν είναι αργά για την Ευρώπη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την επιβίωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

«Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους, οι αδυναμίες στο χρηματοοικονομικό τομέα σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη και τις ανισορροπίες στις αγορές, συνεχίζουν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργούν κινδύνους για τη σταθερότητα της ΕΕ και κυρίως της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο κ. Σιαρλή.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέρ έδωσε βασικά στοιχεία της προτεινόμενης Τραπεζικής Ένωσης και επέμεινε ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, σταδιακά από τις αρχές του 2013. «Χρειάζεται η Τραπεζική Ένωση για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης»,τόνισε.

Το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμούσεν ανέφερε ότι αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης, σημείωσε ότι η ανακοίνωση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ προκάλεσε ευφορία στις αγορές, αλλά, συνέστησε, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους», επεσήμανε.

Εξάλλου , ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα έχει επικοινωνία με το ΔΝΤ την Κομισιόν και με την ΕΚΤ για να καθοριστεί η τελική ημερομηνία άφιξης της τρόικα στην Κύπρο για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων με την κυπριακή πλευρά. Το αίτημα προς τον ΜΧΣ , ανέφερε , υποβλήθηκε από τον Ιούνιο.

Οι δεσμεύσεις, είπε, που έχει αναλάβει η Κύπρος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν και «η δική μας πλευρά θα προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αποτείνεται στη Μόσχα για τη σύναψη δανείου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η αίτηση προς τη Ρωσική κυβέρνηση υποβλήθηκε πριν η Κύπρος αποταθεί στο Μηχανισμό Στήριξης. Αναμένουμε την απάντηση, είπε.
Θα συνεχίσουμε, είπε, τις διαβουλεύσεις με την τρόικα κι αν προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων.

Διαβάστε

Η Λαγκάρντ “κλείνει το μάτι” στην Ελλάδα – “Η επιμήκυνση είναι στο τραπέζι” είπε ο Στουρνάρας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε