Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε η υπουργός Οικονομίας στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με αυτές:

– Σε περίπτωση οφειλής από στεγαστικό δάνειο το δικαστήριο μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που επιτρέπει το εισόδημα του οφειλέτη, να χορηγήσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων για την οφειλή αυτή με ή χωρίς τον όρο της καταβολής εκ μέρους του οφειλέτη όλου ή μέρους του ποσού που αντιστοιχεί στην ενήμερη τοκοχρεολυτική δόση που θα όφειλε να καταβάλλει από το χρονικό σημείο της δημοσίευσης της απόφασης και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, αν η σύμβαση δανείου δεν είχε καταγγελθεί ή δεν εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι σύμφωνα με τη προτεινόμενη ρύθμιση δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τη χορήγηση αναστολής των εκτελεστικών μέτρων για οφειλές από στεγαστικά δάνεια η καταβολή από τον οφειλέτη της δόσης ενήμερης οφειλής από το χρονικό σημείο επίδοσης της αίτησης και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Τούτο δύναται να τεθεί ως όρος από το δικαστήριο, μόνο εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη επαρκούν για την καταβολή των δόσεων αυτών.

– Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της ρύθμισης αν δεν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων τουλάχιστον μηνιαίων δόσεων. Αν ο οφειλέτης κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο και ο σύζυγος αυτού δεν διαθέτει ακίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, τότε οι διατάξεις εφαρμόζονται και για το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.

– Σε προστασία υπάγεται η κύρια κατοικία όταν αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% αντί 30%.

Σημειώνεται ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα καλυφθούν από την εν λόγω προστατευτική διάταξη περισσότερα νοικοκυριά. Η λύση αυτή δεν αδικεί τους πιστωτές καθώς προϋποθέτει πάντα την ανάληψη ενός πρόσθετου χρέους μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και συνεπώς η προστασία μιας υψηλότερης σε αξία κατοικίας συνεπάγεται και την ανάληψη υψηλότερου χρέους.

– Η προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας τεκμαίρεται εφόσον ο οφειλέτης έχει εγγραφεί στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ ή έχει κάρτα ανεργίας και δεν έχει αποκρούσει αδικαιολόγητα πρόταση από τον Οργανισμό για ανάληψη εργασίας.

– Οι φορείς που συνδράμουν στη προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού οφείλουν να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να ενεργούν κατά τρόπο που διαφυλάττει τα συμφέροντα των οφειλετών και να χρησιμοποιούν για την επιδίωξη του δικαστικού συμβιβασμού πρόσωπα που διαθέτουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στην κατάστρωση οικογενειακού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δηλούμενα εισοδήματα και τις ανάγκες του οφειλέτη και τη δυνατότητα του να αποπληρώνει χρέη.

– Ο υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας επιβάλλει για κάθε παράβαση της υποχρέωσης πρόστιμο που ανέρχεται από 500 – 10.000 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε