Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αλλάζουν οι έλεγχοι για τις λίστες – Οι νέοι στόχοι

Αλλάζουν οι έλεγχοι για τις λίστες – Οι νέοι στόχοι

Αλλάζει προσωρινά πορεία η κυβέρνηση στο θέμα των ελέγχων των φορολογουμένων που είναι στις λίστες.

Τώρα οι ελεγκτές προσανατολίζονται σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας με προτεραιότητα σε εκείνες, που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Στην αλλαγή ρότας υποχρεώθηκαν ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου, που προβλέπει ότι τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν είναι νέα για τους ελεγκτές, γιατί είχαν τη δυνατότητα να τα γνωρίζουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις πέρα από την πενταετία έχουν παραγραφεί και επομένως αν τελικά ισχύσει αυτό δεν έχουν νόημα οι έλεγχοι.

Υπάρχει, όμως, άλλη δικαστική απόφαση με την οποία οι δικαστές αποφαίνονται ότι τα στοιχεία είναι νέα, οπότε η παραγραφή μετατίθεται στη δεκαετία.

Την τελική απάντηση αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το Φθινόπωρο και ως τότε κρίθηκε αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός των ελέγχων, ώστε να μην πάει χαμένη όλη η ελεγκτική δουλειά στην περίπτωση που κριθεί ότι τα στοιχεία είναι παλιά και η παραγραφή γίνεται στην πενταετία.

Στο σημείο αυτό νομικοί διευκρινίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται γνωστά για τους ελεγκτές στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από ξένες τράπεζες, οπότε εκεί λογικά ισχύει η δεκαετία.

Και προσθέτουν ότι αν υπάρξει θέμα παραγραφής, αυτό θα αφορά στη λίστα με τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ, που βγήκαν στο εξωτερικό πριν από το 2012.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε