Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Alpha Bank: Η επιστροφή των καταθέσεων φέρνει ρευστότητα στην αγορά

Alpha Bank: Η επιστροφή των καταθέσεων φέρνει ρευστότητα στην αγορά

Ομαλοποιούνται σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, καθώς επιταχύνεται η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, όπως διατυπώνονται στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 αύξηση κατά 204 εκατ. ευρώ της καθαρής χρηματοδότησης – νέες δανειοδοτήσεις μείον αποπληρωμές- των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των οποίων τα δάνεια, στην πλειονότητά τους, αποτελούν ενδοομιλικές συναλλαγές.

Η ανάλυση κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας δείχνει ότι στη γεωργία και τη μεταποίηση είχαμε και αύξηση των υπολοίπων των δανείων, γεγονός που σημαίνει ότι η καθαρή χρηματοδότηση των κλάδων αυτών ήταν αυξητική, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαγραφές δανείων.

Η καθαρή χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν αρνητική όλους τους προηγούμενους μήνες, από -767 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 σε -328 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012 και -236 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012, με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2012 (+727 εκατ. ευρώ), όταν κορυφώθηκαν οι αρνητικές προσδοκίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τότε επιταχύνθηκε καιροσκοπικά η συσσώρευση υποχρεώσεων σε ευρώ με στόχο την αποκόμιση οφέλους μέσω αποπληρωμής σε δραχμές, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει σήμερα, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο.

Αυτή η αντιστροφή της τάσης σηματοδοτεί, ενδεχομένως, την απαρχή μίας περιόδου βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού στην οικονομία, μετά από μία παρατεταμένη χρηματοδοτική ανομβρία. Έτσι, θα εξαλειφθούν σταδιακά οι συνθήκες που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας τους και σε επώδυνη έξοδο από την αγορά.

Σημειώνεται ότι, ήδη, 554 επιχειρήσεις, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011- Δεκεμβρίου 2012, υπέβαλαν αίτημα στα Πρωτοδικεία της χώρας για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, για προστασία από τους δανειστές τους με στόχο την εξυγίανσή τους, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελεσίγραφο σε 1 εκατ. οφειλέτες με χρέη έως 3.000€! Αν δεν πληρώσετε θα γίνονται κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις!

Στα κρατικά ταμεία οι αραχνιασμένες καταθέσεις από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε