Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αμετάβλητα έως το Δ’ τρίμηνο του 2011 τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ’ τρίμηνο του 2011.

Η ανισομερής οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα των επιτοκίων της, για τη στήριξη των πλέον αδυνάμων κρατών μελών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση 80 οικονομολόγων και αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ, είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλόντ Τρισέ στη θέση του διοικητού της ΕΚΤ, τον επόμενο χρόνο, αν και η σκληρή κριτική που άσκησε πρόσφατα στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στην ευρωζώνη, που προωθεί η ΕΚΤ, έχουν επηρεάσει τις πιθανότητές του.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ’ τρίμηνο του 2011. Αυξήσεις 25 μονάδων βάσης αναμένονται επίσης τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

“Υπο το φώς της παρούσας προβληματικής κατάστασης στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και των ανατιμητικών τάσεων που εμφανίζει το ευρώ, ο κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά περισσότερο του αναμενομένου”, δήλωσε ο Αζάντ Ζανγκάνα, στέλεχος της Schroders.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε