Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Αμηχανία στην κυβέρνηση προκαλούν οι πλειστηριασμοί – Σε δύσκολη θέση υπουργοί και βουλευτές

Πλειστηριασμοί

Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς. Η αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν προκαλέσει έκπληξη, αφού οι περισσότεροι από τους υπουργούς δεν την περίμεναν σε τόση έκταση.

Ωστόσο εκείνο που δείχνει να έχει προκαλέσει αμηχανία είναι και το γεγονός ότι στους μη ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, υπάρχουν και αρκετά ακίνητα τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση χθες προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αρκετοί υπουργοί μπήκαν μπροστά και υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις τους. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Οικονομικός Ευκλ. Τσακαλώτος που αμέσως μετά το πολιτικό συμβούλιο δήλωσε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους και για τις τράπεζες». Ο υπουργός επίσης υποστήριξε ότι «εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε έχουμε πρόβλημα, εάν δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια τότε έχουμε κοινωνικό πρόβλημα»,

Και πρόσθεσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος «αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε θεσμοθετήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό κώδικα και σε όλα αυτά έχουμε βάλει κοινωνικά κριτήρια αλλά και δεοντολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πιο επικριτικός στους αντιδρώντες εμφανίστηκε ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα επεισόδια που έγιναν και πως «οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν αφορούσαν τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα», αφού δεν υπήρχε α’ κατοικία σε αυτούς.

Κάλεσε δε όσους αντιδρούν «να σταματήσουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγαλοοφειλετών με τις βίλες και τις πισίνες που έχουν βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό» με αποτέλεσμα τα «συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, να πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών».

Σχολιάζοντας μάλιστα τους πρώην συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ που μέσω άλλων πολιτικών φορέων πλέον αντιδρούν στους πλειστηριασμούς έκανε λόγο για ανθρώπους που «δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν και να κάνουν και επιδίδονται σε ψεύδη και συκοφαντίες που φθάνουν στα όρια του Γκαιμπελισμού».

«Αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου» είπε και δήλωσε ότι τα απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες και κάλεσε όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών.

Η επόμενη Τετάρτη είναι καθοριστική, αφού ουδείς μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η στάση των συλλογικοτήτων καθώς και ποια ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμούς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις