weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αν καταρρεύσει η οικοδομή, καταρρέει η οικονομία

Αν καταρρεύσει η οικοδομή, καταρρέει η οικονομία | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το 2009 οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν κατά 22% μικρότερο ακαθάριστο εισόδημα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 από τη δράση τους στον ιδιωτικό τομέα και από τις αρχές του 2010 η κατάσταση εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Αλαβάνος. 

«Χρειαζόμαστε ρυθμό ανάπτυξης 5% προκειμένου να διασφαλίσουμε το ποσό που αντιστοιχεί σε τόκους των δανείων που έχει συνάψει η χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Έχουμε άμεση ανάγκη από ανάπτυξη, όχι, όμως, όπως στην κατεύθυνση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ή αυτή η οποία τελικά οδήγησε στην κρίση τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Κατά το ΤΕΕ αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια στρατηγική αναπτυξιακή πορεία με ορίζοντα 10ετίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να χαραχθούν ειδικές κλαδικές πολιτικές και να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό». 

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε πολύ σκληρά τα μέτρα της κυβέρνησης και αναιρούν – όπως είπε – κατακτήσεις ετών, ενώ η επιλογή τους επιβλήθηκε από κριτήρια ξένα προς τα συμφέροντα της χώρας μας. Ωστόσο, δήλωσε πως «χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κριτική μας θα είναι απόλυτα αρνητική όσο δεν αναδεικνύονται προτάσεις διεξόδου από την κρίση, στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ανακύκλωση του παραγόμενου πλούτου μέσα στη χώρα και υπέρ της αύξησης της ζήτησης από τους εργαζόμενους. 

Ειδικά ως προς την απόφαση να γίνεται στο εξής μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ότι είναι μια επιλογή λάθος, αφού επιτείνει την απαξίωση του κράτους και δεν συνδέεται με μέτρα αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. 

Ως προς την αύξηση του ΦΠΑ, τέλος, είπε ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αυτό δεν είναι το «μείζον κακό», πρόσθεσε. 

Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε, ωστόσο, και μια πρωτοβουλία του ΤΕΕ, η οποία θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ και τράπεζες. Σύμφωνα μ’ αυτή, το ΤΣΜΕΔΕ θα χρηματοδοτήσει τους μηχανικούς (φυσικά πρόσωπα) ώστε να αναλάβουν έργα παρέμβασης και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ιδιωτών. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η άμεση δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, ενώ τα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ θα επιστρέφονται σε πολύ σύντομο χρόνο με βάση τα δάνεια που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια για ανακατασκευές προβλέπεται να επιδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευτεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. 

Στα προβλήματα του κατασκευαστικού τομέα αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος Αλέξανδρος Τακτόπουλος, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας της κρίσης η πτώση των πωλήσεων του κλάδου έχουν φτάσει στο 40%. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Νίκος Ζυγούλης, στάθηκε ιδιαίτερα στα χρέη του Δημοσίου προς τους μηχανικούς και τις τεχνικές εταιρείες που φτάνουν περίπου τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ευάγγελος Λυρούδιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικοδομή είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, έστω και με τον τρόπο η οποία υλοποιείται έως σήμερα, καθώς και το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.

#TAGS MM