Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Η Ελλάδα θα φύγει από τις ευρωζώνη μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες» λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο BBC.

«Αν ήμουν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα ήμουν σε απόγνωση. Επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει και θα φύγει από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική. Πιστεύω όμως ότι όποιος και να πάρει την απόφαση, όποιος πει «αυτό ήταν» θα έχει δώσει τέλος στην πολιτική του καριέρα. Οπότε είμαστε σε μια κατάσταση που αυτό πρέπει να συμβεί αλλά χωρίς να αφήσει κανείς τα αποτυπώματά του», τονίζει ο Κρούγκμαν, που δε διστάζει να δώσει και… timeline για την έξοδό μας από την ευρωζώνη.

Όταν η δημοσιογράφος τον ρωτά «πότε πιστεύετε ότι θα συμβεί αυτό», απαντά: «Θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις επόμενες εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές, αν και δε φαίνεται πιθανό ή εάν η ΕΚΤ πει κάποια στιγμή ότι δεν συνεχίζει να δανείζει ευρώ τις ελληνικές τράπεζες».

«Αν είσαι πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχεις λίγες επιλογές. Για την ακρίβεια έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι θέλουν οι Γερμανοί και η δεύτερη είναι να εγκαταλείψεις το ευρώ», λέει και εκτιμά ότι «στο τέλος θα γίνει επιθυμητό και από τους Έλληνες όσο και από κάθε άλλον».

«Η Ελλάδα ήταν ανεύθυνη ακόμη και στα «καλά» χρόνια» τονίζει, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι πως δεν έχει το δικό της νόμισμα. Δε μπορεί να τυπώσει ευρώ και αυτό δημιουργεί αστάθεια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί στις υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί λείπουν ήδη προιόντα από τα ράφια των super markets…

Ευρωπαικά σχέδια απαγόρευσης κυκλοφορίας Ελλήνων!

Έρχεται η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία

“Ξεκάθαρο όραμα” για το ευρώ ζητεί ο Ντράγκι από την ΕΕ

Ρεν: Το ευρωομόλογο δε θα λύσει τα προβλήματα – Η ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε