Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αναγκαστική ενίσχυση αδύναμων τραπεζών θέλει το ΔΝΤ!

Ενώ στην Ελλάδα ζούμε το “γάμο” του αιώνα στο τραπεζικό σύστημα, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους Financial Times η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για ανάγκη επείγουσας κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση ευρωπαίων αξιωματούχων και του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών και οι πολιτικοί της Ευρώπης εξεπλάγησαν, σημειώνουν οι Financial Times, κυρίως από την αναφορά Λαγκάρντ ότι η “πιο αποτελεσματική” λύση θα ήταν κάποιας μορφής αναγκαστική αύξηση των κεφαλαίων, με δυνατότητα χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

“Οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα αύξηση κεφαλαίων”, είπε και πρόσθεσε: “Πρέπει να είναι αρκετά δυνατές για να αντέξουν τους κινδύνους από τα κρατικά χρέη και την ασθενή ανάπτυξη. Αυτό είναι βασικό για να κοπούν οι αλυσίδες της μετάδοσης (σ.σ.: της κρίσης). Αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να δούμε εύκολα την περαιτέρω επέκταση της οικονομικής αδυναμίας σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης ή ακόμη και μία εξουθενωτική κρίση ρευστότητας”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απέρριψε κατηγορηματικά, απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, όπου ήταν ομιλήτρια και η κυρία Λαγκάρντ, ότι μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. “Η ιδέα ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρώπη είναι εντελώς λάθος”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Το βασικό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση (σ.σ.: των τραπεζών)”, δήλωσε ένας κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: “Οι τράπεζες σε κάποιες χώρες είχαν δυσκολία να διασφαλίσουν ρευστότητα τις τελευταίες εβδομάδες και η πίεση αυτή θα κορυφωθεί. Το να μιλά κανείς για την κεφαλαιακή θέση, δημιουργεί σύγχυση”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε