Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αναλυτές Alpha Bank: “Θετικά τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης”

Αναλυτές Alpha Bank: “Θετικά τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης”

«Tα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλουν πράγματι στην ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα που ήδη βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο του 2012 και στην απολύτως αναγκαία ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας», εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Οι αναλυτές της τράπεζας, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, αναφέρονται:

(i) Στη αποφασιστικότητα που διαφαίνεται στον τομέα της εποικοδομητικής περιστολής των κρατικών δαπανών, με την ταχεία προώθηση της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων της δημόσιας διοίκησης (ειδικότερα δε στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη και σε άλλους τομείς) για την αποτελεσματικότερη και κοινωνικά αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

(ii) Στην εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη αποφασίστηκε και προωθείται με ταχείς ρυθμούς η συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Emporiki Bank. Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται τώρα έτοιμη να προωθήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

(iii) Στην άμεση δραστηριοποίηση της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου, στην τρέχουσα περίοδο, μετά την συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, προχωρεί η αποκρατικοποίηση- αξιοποίηση του ακινήτου (1,85 εκατ. τ.μ,) στην περιοχή Αφάντου– Ρόδου, με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης φάσης της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επτά επενδυτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προωθείται επίσης άμεσα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και φαίνεται να εντατικοποιείται η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης της λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων της χώρας.

Εκτιμήσεις για καταθέσεις

H συνέχιση της πορείας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα αποτελεί σήμερα τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, μετά τη σημαντική απόσυρση που σημειώθηκε έως τα μέσα Ιουνίου 2012 και για την επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Ειδικότερα, ακόμα και με μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, όπως συνέβη μεταξύ άλλων τον Ιούλιο- Αύγουστο του 2011, όταν το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 για το δευτέρο πακέτου χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

Η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο του 2012 που παρουσιάζεται στη συνέχεια προοιωνίζεται επίσης σταδιακή επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων από τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ισχυροποιηθεί αποφασιστικά και η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί, εφόσον ολοκληρωθεί η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό μάλιστα με την υλοποίηση ουσιαστικών κινήσεων, συγκέντρωσης και εκλογίκευσης της δομής του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέρος του συστήματος που λειτουργούσε έως τώρα υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε