Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανασκουμπωθείτε κύριοι της κυβέρνησης και κάντε το όπως η Ιρλανδία…

Ανασκουμπωθείτε κύριοι της κυβέρνησης και κάντε το όπως η Ιρλανδία…

Κάντε το όπως η Ιρλανδία. Τι, δεν καταλάβατε τι σημαίνει η φράση; Σημαίνει κύριοι της κυβέρνησης ότι επιτέλους πάρτε μέτρα για να υπάρξει δυναμική ανάπτυξη στη χώρα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε την πυρίτιδα. Αρκεί να δείτε τι κάνει η Ιρλανδία.

Την ώρα που η χώρα αυτή αναπτύσσεται δυναμικά εμείς συνεχίζουμε να επιχειρηματολογούμε, για μην πω φλυαρούμε για νέο αναπτυξιακό μοντέλο, νέο υπόδειγμα, εθνικό σχέδιο και άλλα ηχηρά, αλλά εντελώς αναποτελεσματικά, όσο παραμένουν σε επίπεδο σχεδίων και δηλώσεων.

Επιτέλους προχωρήστε κύριοι της κυβέρνησης. Ποιος σας εμποδίζει να εφαρμόσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα νέο μοντέλο ή ένα νέο υπόδειγμα; Κανένας.

Δεν νομίζω πως εμπόδιο είναι η αξιολόγηση, ούτε η ποσοτική χαλάρωση και πολύ περισσότερο η έξοδος στις αγορές. Ούτε καν το λαβωμένο τραπεζικό σύστημα. Η εμπειρία από την αδράνεια της εποχής Βαρουφάκη, θα έπρεπε να σας έχει διδάξει, πως κάλλιστα μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις και να παράγεται κυβερνητικό έργο.

Περάστε γρήγορα από τα λόγια στην πράξη. Προωθείστε μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και ανατροπές ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον ευνοϊκό για όσους θέλουν να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο.

Μόνο που πρέπει να ορίσετε αυτό το πλαίσιο. Να μεταρρυθμίσετε τη Δικαιοσύνη για να μην εκδικάζονται υποθέσεις ύστερα από δεν ξέρει κανείς πόσα τέρμινα.

Να πατάξετε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, όχι μόνο στην ίδρυση των επιχειρήσεων, αλλά και στη λειτουργία τους.

Να διευκολύνετε τους δημιουργικούς ανθρώπους, εκείνους που προωθούν την καινοτομία, τις νέες ιδέες, εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν πλούτο. Γιατί αν αυτοί δεν δημιουργήσουν, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε δίκαιη ανάπτυξη, όπως λέει ένα από τα σλόγκαν σας.

Όσο παραμένετε στις δηλώσεις δεν πρόκειται να δούμε ούτε νέο μοντέλο, ούτε νέο υπόδειγμα. Ανασκουμπωθείτε λοιπόν.

Και ένα τελευταίο ρητορικό ερώτημα. Και είναι ρητορικό γιατί δεν έχω καμία ελπίδα για απάντηση που στηρίζεται στην πράξη. Τι γίνεται άραγε με εκείνες τις αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα;

Γιατί μπορεί να τον έχετε αναγάγει σε πυλώνα της ανάπτυξης, αλλά ο άτιμος δεν λέει μόνος του να αναλάβει αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Γιατί όσο ο αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται μόνο για να μοιράσει αποζημιώσεις ( για να μην παρεξηγηθούμε πολύ καλά κάνει τις μοιράζει σε όσους έχουν υποστεί ζημιές) δεν πρόκειται ο αγροδιατροφικός τομέας να γίνει πραγματικός πυλώνας. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξή του δεν είδαμε ακόμα. Και όπως πάνε τα πράγματα ούτε πρόκειται να δούμε.

Σε λίγο κλείνετε δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Δεν είναι αρκετά; Επιτέλους, βάλτε μπρος την κυβερνητική μηχανή. Οι πολίτες βαρέθηκαν να ακούν για μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές, για ανατροπές και να μην βλέπουν παρά κάποια ανεπαρκή ψήγματα.

Καλές οι προθέσεις, αλλά κάλλιστο το έργο. Γι΄ αυτό ανασκουμπωθείτε κύριοι της κυβέρνησης και δουλέψτε.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε